Virága utánozhatatlanul szép csipke

2020.05.15. 07:00

Bodza – Ital, étel, gyógytea készülhet belőle

„A nép szíveli a bodzát, mert igénytelen, mint ő maga, és ha haszon nincs is belőle, gondot se kell rá viselni. Az erdőszélben tanyák vannak, és rendesen minden tanya körül ott kujtorog a bodza, mint a legprimitívebb díszfa. Hívni se kell, megtelepszik magától, és mindenütt jól érzi magát, ahol embert érez…” fedeztem fel az egyik gyógynövényekkel foglakozó honlapon Móra Ferenc sorait a bodzáról. Mindez azért aktuális napjainkban, mert az erőszéleken, hegyi horhosokban, kertekben virágba borultak a bodzabokrok, s egyre többen keresik fel ezeket, hogy illatos virágaikból szedjenek, s finom üdítő italokat, netán étkeket készítsenek belőlük.

Győrffy István

Virágzó bodzaág

Igaza van Mórának abban, hogy a bodza igénytelen növény, viszont mostanra nem „az igénytelen nép szívleli a bodzát”, sokkal inkább azok gyűjtik a virágait, szedik össze ősszel a bogyóit, akik a sok mű ital és étel helyett inkább a természetben megteremőhöz nyúlnak közvetlenül. Manapság is sokak kedvenc csemegéje a rántott bodzavirág, amelyet sörös palacsintatésztába forgatnak meg, majd hirtelen, forró olajban kisütnek, vagy a palacsinta tésztájába hintenek friss bodzavirágot.

Ismert a növény gyógyhatása is, hiszen vérnyomáscsökkentő, nyugtató, hashajtó, veseműködést szabályozó gyógyteákban is megtalálható, de jó a bodzavirág tea köhögésre és légúti megbetegedésekre is. Régebben az asztmások víz helyet is ihatták, gyomor fájdalom, máj és epebetegség alkalmával is hatásosan fogyasztották.

 

A határban, sok helyen a kertekben is pompásan virágoznak a bodzabokrok, melyek virágai a legszebb csipkékkel vetekszenek. Mi több, a bodzavirág csipke utánozhatatlanul szép, az ember nem bír betelni e természet alkotta gyönyörűséggel. Ezt próbáltuk megmutatni képeinken, de azokra is gondoltunk, akik inkább a bodzaitalt szeretnék kipróbálni. Számukra, íme, egy bodzavirág üdítőital receptje:

Hozzávalók: 80 dkg cukor, 6-7 db. tenyérnyi bodzavirág, 2 db. citrom, 2 csomag citrompótló, szódavíz. Egy 5 literes uborkás üvegbe tesszük a bodzát, a cukrot és a felkarikázott citromot és a citrompótlót, felengedjük hideg vízzel, hogy ellepje, elkeverjük a cukrot és tányérral lefedjük. Két napig állni hagyjuk. Leszűrjük, lehűtjük, és szódavízzel hígítva fogyasztjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában