Korszerű szakképzés

2020.05.09. 07:00

Az üzemcsarnok 600 millió forint EU-s támogatással épül meg Zalaegerszegen

A kor igényeinek megfelelő középfokú szakképzést szolgálja az az üzemcsarnok, amelynek főbb elemei már állnak az egykor volt Petőfi laktanya parancsnoki épületének helyén.

Arany Gábor

Vigh László, Balaicz Zoltán és dr. Vadvári Tibor a sajtóbejáráson

Fotó: Pezzetta Umberto

A Gasparich utcai egyetemi oktatóközpontban pénteken délelőtt tartott sajtóbejáráson Balaicz Zoltán polgármestere felidézte, hogy a duális szakképzést szolgáló, ősszel átadandó, 1400 négyzetméter alapterületű csarnok a Településfejlesztési Operatív Program révén 600 millió forint európai uniós támogatással valósul meg és a beruházáshoz az önkormányzat 46 millió forinttal járult hozzá. Az üzemcsarnokban gépi forgácsoló, hegesztő- és lakatosműhelyeket, valamint kiszolgálóhelyiségeket alakítanak ki. Az épület lehetőséget ad az ipari tanulók szakmai gyakorlati képzésére, márpedig a helyi vállalkozások részéről nagy az igény a szakemberekre. Ennek kiszolgálására hozta létre a város kereskedelmi és iparkamarával, a szakképzési centrummal, helyi vállalkozásokkal a duális szakképző központot. Működéshez az infrastruktúrát az önkormányzat teremti meg, a betelepülő cégek pedig az eszközöket, gépeket biztosítják.

Vigh László, Balaicz Zoltán és dr. Vadvári Tibor a sajtóbejáráson
Fotó: Pezzetta Umberto

– Az építkezés azt mutatja, hogy hazánk gazdasága nem állt le, szemben a világ számos országával – fogalmazott Vigh László országgyűlési képviselő. Reményét fejezte ki, hogy később se lesz szükség teljes zárlatra. Utalt arra is, hogy a héten gond nélkül lezajlottak az írásbeli érettségi vizsgák, amelyeken 80 ezer diák vett részt. Az eddigi tapasztaltok alapján – tekintettel más országok gyakorlatára is – azt valószínűsítette, hogy az iskolák májusban, sőt az idei tanévben már nem fogadnak diákokat. Az üzemcsarnok építése kapcsán pedig további fejlesztések tervét vetítette előre azzal, hogy négy év múlva komoly egyetemi oktatóközpont képét mutatja majd a Gasparich utcai komplexum.

– Új befektetők letelepedését támogatjuk, ezzel új munkahelyeket teremtve, amihez szakképzett utánpótlásra van szükség, mind a felsőoktatásban, mind a szakképzésben – mondta el dr. Vadvári Tibor alpolgármester. Ehhez a Duális Képzőközpont Kft. által bérelt új üzemcsarnokban 21. századi körülményeket biztosítanak a diákok szakmai gyakorlatához – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában