A honvédelem napja

2020.05.25. 07:00

A szabadságharc zalai hőse volt Püspöki Grácián

Zala megye szülöttei mindig kivették részüket a hont védő katonai akciókból, így volt ez az 1848/49-es szabadságharc alatt is, amikor három zászlóalj is erősítette az osztrák, majd az orosz erők ellen küzdő honvédseregeket.

Gyuricza Ferenc

Díszsortűz is dördült Püspöki Grácián tiszteletére

Fotó: Gyuricza

Erről is beszélt Sümegi László, a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület őrmestere azon a megemlékezésen, amelyet szombaton délután tartottak a honvédelem napja tiszteletére, a tavaszi hadjárat során, Budavár visszavételekor a nemzeti lobogót a várfalra elsőként kitűző Püspöki Grácián síremlékénél. Mint mondotta, a szabadságharc hőse három nappal ezen esemény előtt csatlakozott a 47. Honvédzászlóaljhoz, s említett tettével rögtön beírta nevét a magyar hadtörténet aranykönyvébe.

Díszsortűz is dördült Püspöki Grácián tiszteletére
Fotó: Gyuricza

A válickapusztai településrészen, a néhai zászlótartó iránti kegyeletből a síremléket felállító Pörneczi család egykori kastélya mögötti temetőben tartott megemlékezésen – amelyen a hagyományőrző egyesület tagjai mellett Kaj István, Pusztaszentlászló polgármestere is koszorút helyezett el – Sümegi László azt is megemlítette: a három zalai zászlóalj katonái közül a 47-es honvédok a kezdetektől végigküzdötték a szabadságharcot, 15 ütközetben vettek részt, és sokan közülük ott voltak a világosi fegyverletételnél is. Büntetés gyanánt legtöbbjüket évekre besorozták a császári hadtestekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában