emlékünnep

2020.05.31. 15:53

A magyar hősökre emlékeztek Zalaegerszegen

A haza hősi halottaira emlékezünk május utolsó vasárnapján, az ünnep az első világháborúhoz kapcsolódik, hiszen 1917-ben született határozat arról, hogy minden közösség és város méltó emléket állítva örökítse meg mindazok nevét, aki életüket áldozták a veszélyben forgó haza védelmében.

Arany Gábor

20200531 Zalaegerszeg Hösök napla megemlékezés Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

Ezt Bali Zoltán alpolgármester idézte fel beszédében vasárnap a zalaegerszegi Október 6-a tér hősök kertjében rendezett megemlékezésen. Hozzátette, május utolsó vasárnapját a nemzeti ünnepek sorába 1924-ben törvény emelte a hősök emlékünnepe néven. A leszármazottak felelőssége, hogy azok emléke fennmaradjon, akik életüket adták a magyar hon védelméért, és hősies helytállásuk példamutatás legyen az utókor számára.

 

A hősi emlékművek a haza védelmében történő összefogás jelképei is, hiszen a magyarság harcaiból az ország minden pontján kivették a részüket, amikor a haza bajban volt, mert a magyarság egyszerre képes volt megmozdulni, védeni ezt a földet. A történelmünk során akkor voltunk sikerekre képesek, ha a nemzet, az ország érdekében összefogott. A magyar katonák történelmünk során hősként harcoltak, a nemzetet szolgálták és a magyarok megbecsülését bírják, hangsúlyozta Bali Zoltán. Szavait követően koszorúkat, virágokat helyeztek el a résztvevők az emlékműnél, az ünnepséget a Szózat hangjai zárták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában