Csont nem törhet, vér nem folyhat

2020.04.10. 07:00

Sipos Edit pszichológus szerint nem csak a testi, a lelki egészségünk megőrzése is fontos

A mostani helyzetben elsősorban a testi egészségünkre koncentrálunk, hiszen ezt érezzük leginkább fenyegetve, de ugyanennyire lényeges, hogy a lelki épségünket is megőrizzük, mondja Sipos Edit gyermekpszichológus, a Nagykanizsai Tankerületi Központ iskolapszichológus munkaközösségének vezetője. Fontos ugyanis, hogy lelkileg is egészségesen kerüljünk ki ebből az időszakból, és ne kelljen később poszttraumás stresszbetegséggel kezelni sok embert.

Péter B. Árpád

Sipos Edit: Ki kell alakítani bizonyos technikákat, például kijelölhetünk a lakásban egy veszekedőhelyet

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gergely Szilárd

A komfortzónánkon belül képesek vagyunk megbirkózni a feladatokkal, ám ez most nem az: sokkal inkább az úgynevezett pánikzóna, magyarázza a szakember, milyen hatása van a járványnak, illetve a korlátozó, a védekezést szolgáló intézkedéseknek, például az otthon maradásnak, a digitális tanrendnek.

Sipos Edit: Ki kell alakítani bizonyos technikákat, például kijelölhetünk a lakásban egy veszekedőhelyet Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

– Mindez új feladatot, kihívást jelent – fogalmaz Sipos Edit –, hiszen felborult az életünk, bizonyos szempontból megszűnt az intimitás. Azzal, hogy a családtagok nem mennek el otthonról, átstrukturálódnak a mindennapok, s az összezártság nagyon sok feszültséget, stresszt okozhat. Persze, van ennek a helyzetnek jó oldala is: most kénytelenek vagyunk új képességeket, készségeket kifejleszteni, amik a jövőben személyiségünk fejlődését szolgálják, erősödik például a megküzdő és problémamegoldó képességünk.

A szakember azt tanácsolja, a megváltozott körülmények között se térjünk el a napi rutintól, tartsuk a megszokott idősávokat, vagyis a szülők segítsék és ösztönözzék azt, hogy a gyerekek ugyanúgy keljenek, reggelizzenek, öltözzenek, s időben kezdjenek el tanulni. Az is lényeges, hogy anya és apa elérhető legyen, beszélgessen sokat a család, mert bár az iskolamentes időszak először tetszhet a piciknek, de később veszteségként élhetik meg a barátok, társak s az együttlét hiányát. A nagyobbak jobban boldogulnak, ők már az online térben elég jól eligazodnak, teszi hozzá, hangsúlyozva: természetesen rájuk is oda kell figyelni, őket is segíteni kell.

– Szeretném felhívni a pedagógus kollégák figyelmét arra – folytatja Sipos Edit –, hogy az eddigi tapasztalatok szerint túl sok feladatot adnak. Valószínűleg ennek a teljesítményszorongás az oka, mert szeretnék jól csinálni, megfelelni, de nem feltétlenül találják meg mindig azt az ideális mennyiséget, ami egy fiatal és a családja számára kezelhető.

Ha a szülő változást lát gyermeke viselkedésében, akkor szakemberhez kell fordulni, javasolja a pszichológus. Előfordulhat, hogy egy korábbi fejlettségi állapotra csúszik vissza, például bepisil, de kialakulhat alvás- és táplálkozási zavar is. Ez mind arra utal, hogy a helyzet túl nagy feszültséget okoz, és azt a gyerek már nem tudja kezelni.

Sipos Edit szerint érdemes tanulmányozni a Vadaskert Alapítvány által összeállított útmutatót, amely szintén azt tanácsolja, kezdjük időben a napot, tartsuk be a napirendet, és nagyon fontos a rendszeres mozgás is.

Ahol van házi kedvenc, őt is „be lehet vonni” az új helyzet kezelésébe
Fotó: Shutterstock

– Az otthonlét magával hozza, hogy kicsit ellustulnak a gyerekek és akár a felnőttek is, viszont a mozgás a lelki egészségre is nagyon jó hatással van – fogalmaz a szakember. – Lényeges továbbá, hogy a fiataloknak biztosítsuk a társaikkal való kapcsolattartás lehetőségét, ami most leginkább online formában lehetséges, ám óvjuk őket a közösségi média negatív hatásaitól, s lehetőséget kell teremteni arra, hogy a gyerekek külön is lehessenek, picit elvonulhassanak a saját intim szférájukba.

Ahol van házi kedvenc, őt is „be lehet vonni” az új helyzet kezelésébe, hiszen egy állat simogatása a pulzusszám és a vérnyomás csökkenését eredményezi, és segít a nyugalmi helyzet elérésében (ezt igazolják az állat asszisztált terápiák is), de ettől függetlenül ki kell alakítani bizonyos technikákat, amik működnek a családi térben.

Sipos Edit úgy véli, jó ötlet lehet, ha kijelölünk a lakásban valahol egy veszekedőhelyet, ahol persze, ahogyan humorral mondani szokták, csont nem törhet, vér nem folyhat, azonban le lehet vezetni a felgyülemlett feszültséget.

– Megtaníthatjuk a gyerekeket arra is, adjanak valamilyen jelet, amikor úgy érzik, most már a robbanás szélén állnak – tanácsolja a pszichológus. – Ez lehet egy szó, egy gesztus, amiből a többiek tudják, az ő feszültségszintje olyan magas, hogy vigyázni kell, vagy ha kitör, akkor azon nem szabad meglepődni, és jól kell kezelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában