Koronavírus Zalában

2020.04.22. 21:10

Sem önkénteseket, sem látogatókat nem fogad a fenékpusztai madárgyűrűző állomás

A tavaszi programokat mind lemondták, a repatriáló állomásra sem lehet bemenni, ám a munka folyamatosan zajlik.

KeszthelyTV

Benke Szabolcs, önkéntes madármentő

- Március 15-től gyűrűztünk volna folyamatosan. Tavaszi időben nem sok madár van, tehát a tavaszi vonuláskor, amik jöttek, mondjuk ilyen 20-50 naponta. Április 15-től megy egy ilyen költési időben egy állandó ráfordítási gyűrűzés, amikor csak 10 naponta gyűrűzünk fél nap. Ezt az időt azért meg tudjuk oldani. Nekünk a nehézség az lenne, hogyha mondjuk a korlátozásokat július elejétől nem nagyon oldanák fel, mert akkor van nagy dömping nálunk. Tehát kvázi családi körben azért meg tudtuk oldani.” – nyilatkozta a KeszthelyTV-nek Benke Szabolcs, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala Megyei Helyi Csoportjának elnöke.

Sérült madarak bejelentésére továbbra is van lehetőség, hiszen az ehhez kapcsolódó teendőket ellátják a szakemberek. Tavasszal főleg fészekből kiesett fiókák miatt keresik őket. Benke Szabolcs elmondta, hogy több olyan madár is van, amely időszakos fészekelhagyó, a valóban bajba került madaraknál azonban kiemelt figyelmet kell fordítani a táplálásra.

- Azt kellene eldönteni, hogy a madarak milyen csoportba – magevők vagy rovarevők közé tartoznak. Ez meghatározza, hogy mit kellene nekik táplálni, milyen táplálékot adni. Rovarevőknek magot nem a legcélszerűbb adni. A másik ilyen dolog, hogy mikor hagyják el a fészket ezek a madarak, mert vannak ezek a fél fészekhagyó madarak, mint például az énekesrigó vagy a feketerigó. Akár ide lehetne sorolni a baglyokat is, akik teljes röpképességük elérése előtt elhagyják ezek a madarak a fészket – mondta.

Fotó: Archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában