Koronavírus Zalában

2020.04.29. 08:50

Nem állt meg az élet a nagykanizsai nevelési intézményekben

Mutatjuk Balogh László keddi, óvodákkal kapcsolatos beszámolóját.

zaol.hu

Forrás: Facebook

Fotó: Balogh László

„Tisztelt Kanizsaiak!

A koronavírus-járvány miatt még március közepén rendkívüli szünetet rendeltem el az önkormányzat fenntartásában működő óvodákban. A nevelési intézményekben azonban nem állt meg az élet, a szakemberek szülői igényekhez igazodva ügyeleti rendszerben biztosítják a gyerekek felügyeletét. A Nagykanizsa Központi Óvodában nap mint nap mintegy 40 óvodást látnak el.

A gyerekekkel ötfős kiscsoportokban foglalkoznak a Rózsa, a Kossuth téri és a Vackor tagóvodákban. Dr. Némethné Kovács Edittől, a Nagykanizsa Központi Óvoda vezetőjétől megtudtam, azért esett ezekre az intézményekre a választás, mert ezekben az óvodákban a csoportszobák egymástól jól elhatároltak és saját mosdóval, öltözővel rendelkeznek. A higiéniás szabályok betartására maximálisan odafigyelnek, az óvodapedagógusok számára védőeszközöket, így maszkot, kesztyűt, kézfertőtlenítőt biztosítanak.

A város óvodái ebben a rendkívüli helyzetben nem csupán gyermekmegőrzőként funkcionálnak. Az intézményekben továbbra is folyik a nevelő munka, melynek során még nagyobb hangsúlyt kap a kézmosás és a higiéniai szabályok ismertetése. A gyerekek napjait versek, énekek, közös rajzolás színesíti, sok időt töltenek a friss levegőn és megemlékeznek a jeles napokról is.

Az óvodapedagógusok nem engedték el azoknak a családoknak a kezét sem, akik nem élnek az óvodai ügyelet lehetőségével. A szakemberek hetente küldenek videó-, illetve hangüzenetekben ajánlásokat, ily módon próbálnak egyfajta irányt mutatni a szülőknek, hogy mivel tehetik tartalmassá gyermekük otthon töltött napjait. A mesék is átkerültek az óvodából a virtuális térbe: a gyerekek izgatottan várják ezeket a „mesebeli” pillanatokat, hiszen érzelmileg erősen kötődnek óvónénijükhöz.

Az ovisok otthon töltött napjait számos fotón örökítették meg a szülők. Sok-sok rajz is született, ezekből kitűnik, hogy a gyerekeknek mennyire hiányoznak kis barátaik és óvónénijük. Az alkotásokat, fényképeket a tagóvodákban a veszélyhelyzet elmúltával minikiállításokon mutatják be.

Köszönet jár a Nagykanizsa Központi Óvoda munkatársainak, akik mindent megtesznek azért, hogy az óvodások zökkenőmentesen vészeljék át ezt az időszakot. Szeretetük, lelkiismeretesen végzett munkájuk, kreativitásuk álljon mindenki előtt példaként!

Egymás iránti felelősség, önmérséklet, lemondás és kitartás. Ezekre van most leginkább szükség.

Balogh László

Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában