A víz tisztító, megújító ereje

2020.04.14. 07:00

Hagyományosan locsolta meg lányait a kiskanizsai táncos

Az idei húsvét más volt, mint az eddigiek: aki komolyan vette a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezést, nem járt hétfőn locsolkodni házról házra.

Horváth-Balogh Attila

Borbély Balázs otthon locsolta meg lányait, Bíborkát és Sárát

Fotó: Szakony Attila

A kiskanizsai Borbély Balá­zséknál azonban most sem maradt el e néphagyomány: igaz, ők családon, ha úgy tetszik, háztartáson belül oldották meg a dolgot, a férfi két leányát, Bíborkát és Sárát részesítette a hűvös „áldásban”.

Borbély Balázs otthon locsolta meg lányait, Bíborkát és Sárát
Fotó: Szakony Attila

 

 

– Én a Pántlika Tánccsoportban néptáncolok, a lányok pedig a Szikrák Táncegyüttesben, és minden évben sort kerítünk erre a szép hagyományra – mesélte Borbély Balázs. – Eddig más néptáncosokhoz hasonlóan mi, a csapat fiú tagjai szoktunk útnak indulni, hogy a lány táncosokat eme „örömben” részesítsük. Idén sajnos erre a járvány miatt nem nyílt lehetőség, ezért most csak két lányomat locsoltam meg itthon, az udvarunkban.

A népszokás abban a korban gyökerezik, amikor még őseink hittek a víz tisztító, megújító erejében, az egyházi magyarázat szerint pedig a locsolkodás a keresztelésre utal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában