Koronavírus Zalában

2020.04.24. 14:33

Egyedül Horvátország felé van nyitva az összes magyar határátkelő – Frissítve

A két ország bizonyságát adta a kölcsönös szolidaritásnak az elmúlt hetekben, például azzal, hogy Horvátország 64 magyar hazatérését támogatta, a magyarok pedig 16 külföldön rekedt horvátnak segítettek. Erről is beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor a határon horvát kollégájával, Gordan Grlic Radmannal találkozott. Szijjártó elmondta: a horvát védekezéshez Magyarország 100 ezer maszkkal és ötezer védőruhával járult hozzá, és segítette az eszéki kórházat is.

Péter B. Árpád

Gordan Grlic Radman és Szijjártó Péter a határátkelőnél tartott sajtótájékoztatón

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

- Hálával tartozunk Horvátországnak, hogy a nemzetközi liberális mainstream nyomása ellenére sem állt bele Magyarország minden ok nélküli és hazug támadásába – szögezte le Szijjártó Péter. – Tudjuk, aki ellenáll, maga is céltábla lesz, Horvátország azonban kiáll Magyarország és a magyar emberek mellett. A külügyminiszter leszögezte, a két nemzet kölcsönösen érdekelt egymás sikerében, az egészségügyi védekezést és a gazdaság újraindítását tekintve is, jelentős magyar vállalatok fontos szerepet játszanak Horvátországban.

Gordan Grlic Radman és Szijjártó Péter a határátkelőnél tartott sajtótájékoztatón
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A MOL nemrégiben döntött arról, hogy 183 milliárd forintból modernizál egy horvát olajfinomítót, az OTP pedig a negyedik legnagyobb piaci részesedésű bank a szomszédos államban. Nem véletlen, tette hozzá, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly csúcsot döntött, s meghaladta a 2,6 milliárd eurót. Szijjártó Péter arról is beszélt, az Eximbanknál 180 millió eurós hitelkeretet nyitottak a horvát és magyar vállalkozások számára, hogy a járvány utáni időszakban az együttműködésüket finanszírozzák.

Szijjártó Péter kiemelte, szomszédaink közül Horvátország az egyedüli, amellyel a mostani helyzetben valamennyi határátkelőhelyen engedélyezik a 30 kilométeres körzetében élők ingázását a szomszédos országban munkahellyel vagy földbirtokkal rendelkezők számára. Bejelentette, a jövőben újabb átkelőket szeretnének nyitni Zákánynál és Sároknál, ezeken a helyszíneken már megkezdődött az ehhez szükséges infrastruktúra tervezése, 2023-ig pedig megépül az M6-os autópálya határig tartó szakasza.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Gordan Grlic Radman Horvátország kül- és Európa-ügyi minisztere megbeszélésüket követően a Letenye-Muracsány (Gorican) határátkelőnél Fotó: Varga György/MTI

- Horvátország az Európai Unió soros elnöke, és számos, az Unió előtt álló dilemmáról hasonlóan gondolkodunk, így a nyugat-balkáni bővítés fontosságáról, az illegális migrációval szembeni fellépés folytatásának szükségességéről, illetve a kohéziós források szintjének fenntartásáról – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Gordan Grlic Radman megköszönte Magyarország kiállását Horvátország függetlenné válása és európai uniós csatlakozása mellett, és azt is, hogy a magyar kormány segítséget adott a járványhelyzetben, illetve a zágrábi földrengés után.

A horvát kül- és Európa- ügyi miniszter arról tájékoztatott, jövő hétfőn az uniós turisztikai tárcavezetők videókonferenciát tartanak a közelgő szezonnal kapcsolatban.

- Meglátjuk, mi lesz a közös európai megoldás, de úgy gondoljuk: az életnek győznie kell, és győzni is fog – hangsúlyozta Gordan Grlic Radman, aki korábban hazája budapesti nagykövete volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában