Koronavírus Zalában

2020.04.27. 07:00

Autókkal érkeztek tábori szentmisére Tófejen

Búzaszenteléssel egybekötött szentmisét tartottak vasárnap délelőtt a közép-zalai településen. A közösségi ház parkolójában megrendezett istentiszteleten mintegy húsz járművel vettek részt a hívek, akik a vonatkozó szabályok értelmében nem szállhattak ki.

Gyuricza Ferenc

Bognár István plébános a szentmise elején végezte el a búzaszentelés szertartását

Fotó: Gyuricza

Tófejen évek óta hagyomány, hogy Szent Márk napján, azaz április 25-én, vagy az azt követő vasárnap búzaszentelést tartanak a hagyományos szentmise kezdetén. A koronavírus-járványra való tekintettel ez évben erre egészen speciális körülmények között került sor. Mint ismeretes, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia rendelkezése alapján a templomi szentmiséket március közepe óta csak a hívek jelenléte nélkül tarthatják a papok, ezért a közép-zalai községben úgy döntöttek, hogy Bognár István plébános tábori jelleggel megtartott istentiszteleten végzi el a szertartást. Ennek helyszínéül a közösségi ház parkolóját választották. A szentmisén való részvételt szigorú szabályokhoz kötötték, arra csak autóval érkezhettek a hívek, a járművekben kizárólag családtagok foglalhattak helyet, illetve az istentisztelet alatt nem hagyhatták el autóikat, így értelemszerűen áldozásra sem kerülhetett sor. A szabályok betartását polgárőrök ellenőrizték, akiknek arra is felügyelniük kellett, hogy egyéb módon – gyalogosan, esetleg kerékpárral, motorkerékpárral érkező hívek – ne közelíthessék meg a parkolót. Erre egyébként nem is mutatkozott szándék.

Bognár István plébános a szentmise elején végezte el a búzaszentelés szertartását
Fotó: Gyuricza

Horváth Zoltán, a község polgármestere lapunknak elmondta, minden résztvevő betartotta az előre meghirdetett szabályokat, másfelől a jelenlévők számával is elégedettek voltak, hiszen a felsorakozott autók száma azt mutatta, hogy a híveknek ilyen körülmények között is van igénye a lelkiségre, a hitéletük gyakorlására. Ezért azt tervezik, hogy a jövőben további autós szentmiséket tartanak, ám azoknak – tekintettel a közelgő nyárra – más helyszínt keresnek, valószínűleg a sportpálya melletti területet vennék igénybe, ahol a fák árnyékában sorakoztatnák fel a járműveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában