Koronavírus Zalában

2020.04.20. 07:00

Adományokból beszerzett védőbúrák óvják a Zala Megyei Szent Rafael Kórház dolgozóit

Megérkezett a koronavírusos betegek biztonságos intubálásához vásárolt tizenegy védőbúra a Zala Megyei Szent Rafael Kórházba.

Magyar Hajnalka

A műanyag búra védelmet nyújt az egészségügyi dolgozóknak. Képünk az épp kicsomagolt védőeszköz használatát illusztrálja

Fotó: Partics Andrea

Az egészségügyi személyzetet védő eszközök beszerzése a kórházat támogató Ispita Alapítvány gyűjtésének köszönhető. Az adományozó cégek és magánszemélyek immár több mint hárommillió forinttal járultak hozzá a felkészüléshez. Az öszszegből csíramentes levegőt biztosító légfertőtlenítő berendezéseket, valamint gépi lélegeztetéshez szükséges eszközöket is vásárolnak. A felajánlásokra azért van kiemelten szükség, mert az intenzív osztályra kerülő koronavírusos betegek kezelése és ápolása nagy mennyiségű egyszer használatos védőfelszerelést igényel.

Az ott zajló munka összetettségére, a gépi lélegeztetés kulcsszerepére világítanak rá dr. Bretus Angelika, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály főorvosa sorai, melyeket az Ispita Alapítvány oldalán tett közzé, ismeretterjesztő céllal.

A műanyag búra védelmet nyújt az egészségügyi dolgozóknak. Képünk az épp kicsomagolt védőeszköz használatát illusztrálja Fotó: Partics Andrea

A Covid-19 betegségről im­már tudható, hogy az eddig ismert légúti vírusfertőzésekhez képest nagyobb arányban támadja meg a tüdőszövetet és okoz légzési zavart. A betegek legnagyobb része otthoni körülmények között meggyógyul, ám kis részüknél már a betegség elején vagy az 5–6. nap körül súlyosbodó nehézlégzés, fulladásérzés lép fel – fejti ki dr. Bretus Angelika. Ezek a páciensek kórházi kezelést és oxigénterápiát igényelnek.

A vér megfelelő oxigénszintje többségüknél biztosítható oly módon, hogy az arcukra helyezett speciális maszk és áramlásfokozó szelep segítségével oxigént adagolnak a légutakba. Kis részüknél azonban a tüdő olyannyira károsodott, hogy normál úton a légcsere nem elégséges, náluk légúti tubus bevezetése után gépi lélegeztetés válik szükségessé. Ennek során a tüdőbe jutó levegő oxigéntartalma megnő, továbbá a megfelelő nyomás hatására az összeesett tüdőléghólyagok megnyílnak. Ezáltal az oxigén a tüdőből képes lesz eljutni a vérbe, majd onnan a sejtekhez. Megfelelő véroxigénszint és vérkeringés nélkül a sejtjeink és szerveink fokozatosan károsodnak, s egy idő után ez visszafordíthatatlanná válik.

Az intenzív osztályon ápolt legsúlyosabb állapotú betegek a lélegeztetés mellett gyakori váladékmobilizációt és leszívást szintén igényelnek. A lélegeztetéshez megfelelő mértékű fájdalomcsillapítás és felszínes alvás szükséges, ezt gyakran keringéstámogató gyógyszerekkel is ki kell egészíteni. Ehhez betegenként több gyógyszeradagoló pumpa kell, a hozzá tartozó egyszer használatos speciális fecskendőkkel, vezetékekkel együtt. Nem szabad megfeledkezni a speciális táplálásról sem, ami a lélegeztetett betegeknél döntően tápszondán keresztül zajlik – szolgál további részletekkel a főorvos. Hozzáteszi még: az intenzív kezelés célja a létfontosságú szervek működésének támogatása, amíg a szervezet gyógyulási folyamatai beindulnak. Ez akár 2-3 hetes lélegeztetést és intenzív osztályos kezelést is jelenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában