újratervezték a költségvetéseket és fejlesztéseket

2020.04.18. 09:00

A zalai önkormányzatok bíznak a strandszezonban

Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen és Balatongyörökön is fejlesztik a strandokat. A 100 százalékos, vagy közel teljes finanszírozottságú pályázatokat megvalósítják a községek, különben ezek a források elvesznének. Mindegyik településen újratervezték a költségvetéseket és fejlesztéseket. Az önkormányzatok arra készülnek – ha a járványügyi helyzet engedi – mihamarabb meg tudják nyitni strandjaikat. A polgármesterek abban bíznak, hogy legalább egy fél szezont tudnak majd elkönyvelni.

Hársfalvi Ákos / Keszthelyi TV

Forrás: Keszthelyi TV

Fotó: Hársfalvi Ákos

Mindkét gyenesdiási strandon zöldterületfejlesztést valósítanak meg. A Diási Játékstrandon a füvesítés mellett családbarát illemhelyet alakítanak ki, de napozóstégeket és új lépcsőket is telepítenek, valamint egységes arculatú tájékoztató táblákat is el fognak helyezni. A Lido strandon pedig vízbemenő stéget építenek. Mindezt a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt strandfejlesztési pályázatból végzik el, mintegy 84 millió forintból. A településen úgy döntöttek a járványügyi helyzetben is megvalósítják a pályázati beruházásokat. A strandokon június közepére szeretnék befejezni a munkálatokat – írja a Keszthelyi TV. A Keszthely városát érintő fejlesztésekről ITT olvashat.

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere:

„Nagyon bízunk abban, hogy talán a fegyelmezettség és a türelem meghozza gyümölcsét és talán május vége-júniusban picit talán fellélegezhet a Balaton térsége is. Bízunk azért – ha nem is egy egész – de egy fél strandszezonban. Ezt azt jelenti, hogy július-augusztus hónapok talán lehetőséget kínálnak arra, hogyha ez a fegyelmezettség megmarad, a korlátozások felengedjenek.”

Az új padok helyén végzik most a földmunkát Vonyarcvashegyen. Ezt a strandot is pályázati támogatásból és önerőből is fejlesztik. A köztéri elemek mellett itt is családbarát mosdót és új kabinokat alakítanak ki. Mindhárom pénztárhoz egységes információs táblákat helyeznek majd el, de a játszótereket is fejlesztik. A vízbe jutást úszóstég fogja segíteni. A lidós részen a kavicsot mediterrán homokra fogják cserélni. A polgármester egész éves közösségi térként is tekint a strandra, ennek jegyében új strandvezető dolgozik a nagyközségben. A veszélyhelyzetre való tekintettel újra tervezték a költségvetést. A strandokból befolyó bevétel fontos elem a büdzsében, ezért bíznak abban, hogy mielőbb kinyithat a strand.

„Remélhetőleg a fegyelmezettség az emberkénél továbbra is megmarad, vagy még erősödni fog, akkor mihamarább meg tudjuk nyitni a strandunkat. Mert igazából azok a bevételi forrásaink egy balatonparti településnek, ami bevételi forrás lehet egy pályázatnak az önerőjéhez, illetve ilyen fejlesztésekhez, amit most is teszünk” - nyilatkozott Pali Róbert polgármester.

Balatongyörökön is újra kellett tervezni a fejlesztéseket. Az MTÜ által finanszírozott strandfejlesztést itt is elvégzik. Az egyik vizesblokkot teljesen újjáépítik – ennek most zajlik a tervezése – felújítják az öltözőkabinokat és itt is egységes arculatú információs táblákat helyeznek el – ez utóbbiak nyárra már elkészülnek.Saját erőből a strandi közvilágítást újítják fel, a gazdasági megszorítások miatt két lépcsőben kénytelenek megvalósítani a régóta esedékes munkát. Biró Róbert polgármester szerint még kérdéses, hogy hány hónapra és milyen feltételekkel tudják kinyitni a strandokat:

„Vannak ugye optimista és pesszimista forgatókönyvek, valószínűleg a kettő között fog megvalósulni valami. Lehet, hogy csökkentett létszámmal tudjuk fogadni majd a vendégeket, ezeket még nem tudjuk. Ettől függetlenül mi fel szeretnénk készülni június közepére, hogy esetleg ha júliusban enyhítések, könnyítések történnek, akkor el tudjuk indítani a szolgáltatásainkat.”

A zalai partszakasz mindegyik strandja be van zárva. Az önkormányzatok célja, hogy amint lehetséges és enyhül a járványügyi helyzet megnyissák a strandjaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában