Nehéz most bármit is jósolni

2020.04.09. 11:30

A Balaton-parti településen tartanak a fővárosból érkező vendégektől

Sok zalai kedvelt pihenőhelye Balatonfenyves, ahol szigorúan veszik a járványveszélyt és betartják a javasolt óvintézkedéseket. Azonban a fővárosból érkezőkkel, illetve a tavaszi szünetben az otthonukból kiszabaduló gyerekekkel nem tudnak mit kezdeni.

Horváth-Balogh Attila

Fotó: ZH

Mindkét csoport potenciális veszélyforrást jelent, így jelenleg Lombár Gábor polgármester nem is mer jóslásokba bocsátkozni, hogy mi lesz idén a turizmussal. A fejlesztéseket azonban – amit lehet – folytatni szeretnék.

– Sajnos, ma még nem vagyunk minden olyan információ birtokában, amelyek alapján tudnánk prognosztizálni, hogy a turizmus szempontjából mekkora bevételkiesést jelent Balatonfenyves számára a koronavírus-járvány – bocsátotta előre Lombár Gábor. – Nem tudjuk, mikor fog tetőzni ez a borzalom, így azt sem, hogy meddig tart. A kormányzattal nem kerestük a kapcsolatot, hogy esetleg valamekkora mértékben kompenzálja a turisztikai szereplőknek az elmaradó bevételeket, azt gondolom, ezt egyébként sem külön-külön kellene kezdeményezniük az önkormányzatoknak, hanem valamilyen érdekképviseleti szervezeten keresztül. Ez lehet akár a Balatoni Szövetség is, melynek az elnöke vagyok.

Most éppen kihalt a sétány, de a látszat csal, hétvégén sokan (leginkább a vendégek) úgy járnak-kelnek, mintha semmi baj nem lenne – mondta Lombár Gábor polgármester Fotó: ZH

Lombár Gábor kérdésünkre elmondta: a hír igaz, már eddig is sokan „menekültek” el Budapestről a Balatonhoz, többségében olyanok, akik nyaralóval is rendelkeznek adott esetben Balatonfenyvesen. Az idősebb generáció képviselői általában már húsvét előtt megérkeztek az elmúlt években is, a fenyvesiek azt szokták mondani, hogy ők a nyár hírnökei, akik csak ősszel, a szezon végén költöznek vissza Budapestre.

Fotó: ZH

– Azonban most már nem csak erről van szó, nagyon sokan jönnek le a fővárosból hétvégére és mindenféle óvintézkedés, szájmaszk, kesztyű nélkül használják a közterületeket, okoznak tumultuózus helyzeteket az üzletekben, ami bizony félelmet kelt az itt lakókban, akik viszont nagyon tisztességesen betartják a járványügyi előírásokat – jelentette ki a polgármester. – Ha a húsvéti hétvégére a településre érkezik egy nagyobb, többezres tömeg (négyszer annyi üdülőtulajdonos van, mint helyi lakos), akkor annak nagyon is belátható következményei lehetnek koronavírus-fertőzöttség szempontjából, amit mi természetesen nem szeretnénk. Úgy vélem, a kijárási korlátozásnál szigorúbb központi szabályozás kellene, nem értem, miért lehet „szabadidős tevékenységet” folytatni a lakóhelytől 120 kilométerre. A játszótereinket lezártuk, amit megtehettünk óvintézkedéseket, megtettük, de más eszköz nincs a kezünkben – ahogy a rendőröktől tudom, az övékében se…

Lombár Gábor azt is jelezte: a kialakult helyzetben a Magyar Turisztikai Ügynökség finanszírozásában december végéig megvalósítják a strandok fejlesztését és elvégzik a nagystrandi csúszda felújítását is, amint aláírhatják a támogatási szerződést. Folytatódik a balatoni kerékpárút megújítása, ez elvileg áprilisban le is zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában