Női világimanap

2020.03.06. 08:00

Zimbabwéért is szólnak az imák Zalában

Zalai gyülekezetek is csatlakoztak az idei női ökumenikus világimanap pénteki programjához. A liturgiát ezúttal zimbabwei keresztény asszonyok állították össze.

Péter B. Árpád

A női világimanaphoz tavaly is csatlakozott a hévízi gyülekezet, akkor Szlovénia állt a középpontban

Fotó: ZH Archívum

– Bemutatkozó soraikból, imádságukból fény derül arra, milyen nehézségek között élnek – fogalmazott B. Pintér Márta evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) női bizottságának elnöke. – Ők mégis Krisztusba vetett optimizmussal tekintenek a jövőjük felé. Az imanapra készülve így biztatják magukat és a rájuk figyelő keresztény közösségeket szerte a világban: „Zimbabwe soha többé nem lesz már ugyanaz!” Áttörésben reménykednek, abban, hogy ez az alkalom hatással lesz életükre, befolyásolja a politikai döntéshozók gondolkodását. Bizonyosságuk, hogy a tehetetlenségből talpra áll beteg társadalmuk, sőt Isten elé járulhatnak, aki áldásokat tartogat népük számára.

Az elnök hozzátette, az imanap emellett arra is alkalmat ad, hogy könyörögjünk mindazokért, akiknek gyógyulásra, szabadulásra van szüksége a bűnökből, testi-lelki terheiktől.

A mai világimanaphoz csatlakozott a hévízi református és a nagykanizsai evangélikus gyülekezet is, az ökumenikus istentisztelet a fürdővárosban 17, Kanizsán 18 órakor kezdődik.

Mindkét helyen felolvassák majd a zimbabwei nők levelét, amelyből kiderül, a vidéki asszonyok közül alig néhánynak van biztos munkahelye, s nehezen tudják biztosítani gyermekeik megélhetését. A vidéki férfiak távol, a városokban és bányákban dolgoznak, a fiatalok pedig leginkább útra kelnek, hogy más országokban próbáljanak szerencsét. Az országban élők lelkén nyomot hagyott a fegyveres konfliktusok traumája, sok gyerek pedig családfenntartóvá vált, mert elvesztette szüleit a HIV és az AIDS miatt. Az imák ezúttal értük (is) szólnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában