Koronavírus Zalában

2020.03.23. 16:45

Németország szigorúbb lépésekkel küzd a járvány ellen – Zalai helyzetjelentés Berlinből

Hétfőn életbe lépett a német fővárosban az a korlátozás, mely szerint egyszerre csak két ember tartózkodhat az utcán, kivéve, ha közös háztartásban élnek.

Szabó Judit

Fotó: Molnár Krisztina

A szigorítást fegyelmezetten fogadták a városban, számolt be tapasztalatairól Molnár Krisztina, aki Keszthelyről költözött Berlinbe, és közel három évtizede él a német fővárosban.

Fotó: Molnár Krisztina
Fotó: Molnár Krisztina

- A múlt héten még volt olyan nap, amikor egyetlen este 600, fiatalokból álló csoportot oszlatott fel a rendőrség Berlinben, mert egyáltalán nem vették komolyan a koronavírus miatti korlátozásokat, „koronabulikat” tartottak. Ez mára megszűnt, úgy érzem, belátták, hogy szükségszerűek a drasztikus intézkedések. Ma elmentünk gyalog a férjem munkahelyére a belvárosba a számítógépért, mert ő is otthon fog dolgozni. Tizennégy kilométert gyalogoltunk oda-vissza. Máskor hétköznap délelőttönként zsúfolásig tele vannak az utcák, most kihalt minden. Érdekesnek találtam, hogy a könyvesboltok még nyitva vannak, de végül is sokan olvasással töltik el az időt mostanában... Amúgy szinte minden bezárt, az élelmiszerboltokat, gyógyszertárakat és éttermeket kivéve, de az éttermek csak este hatig lehetnek nyitva s csak elvitelre szállíthatnak. Még a barkácsáruházak tartanak nyitva, de az OBI hatalmas áruházába például egyszerre csak öt vevőt engednek be, s a pénztáros előtt plexi van, hogy kerülje a kontaktust a vásárlóval – mondta Molnár Krisztina.

Arról is beszélt, hogy a kétfős korlátozás 2 hétre szól egyelőre, s meglátják, javul-e e helyzet. Ennyit pedig ki lehet bírni, most már így látja a német társadalom döntő többsége. A szigor azonban fokozódhat is, ha lazul a fegyelem.

Fotó: Molnár Krisztina
Fotó: Molnár Krisztina

Beszámolt arról is, hogy az emberek talán azért is fegyelmezettebbek, mert ahogy nő a betegek száma, egyre jobban tartanak a vírustól, de attól egyre kevésbé félnek, hogy elveszítik az egzisztenciájukat, a kormány gyors intézkedéseinek köszönhetően. Berlinben nagyon sok művész, szabadfoglalkozású és kisvállalkozó él. Március 25-től mindenki, akinek adószáma van, kérelmet nyújthat be maximum 5000 eurós támogatásra, ami most egyszeri alkalom, de később az igény újra beadható, a helyzet függvényében. A támogatás összege attól függ, hogy mennyi pénzből élnek, milyen költségeik vannak, ezt igazolni kell. Az alkalmazottakat foglalkoztató kisvállalkozások még több támogatást kaphatnak. A berliniek döntő többsége bérlakásban él. Aki a járvány miatt nem tud dolgozni és nem tudja fizetni a lakbért, annak nem mondhatnak fel a következő hónapokban, ezt is előírták.

Fotó: Molnár Krisztina
Fotó: Molnár Krisztina

Új érintkezési – pontosabban az érintkezést kerülő – szokások terjedtek el, s lassan már természetessé válnak. A sorban állásnál mindenki betartja az előírt távolságot, az utcán szembejövők pedig nagy ívben kikerülik egymást és mosollyal jelzik, hogy nem azért húzódnak félre, mert félnek a másiktól, hanem mert megtisztelik a távolságtartással, védik az egészségét. Az üdvözlésnek szintén új formái jöttek divatba. Az üzleti életben most nem az lesz a sikeres, ahogy eddig tartották, aki a leghatározottabban fog kezet, hanem aki a legügyesebben üdvözli könyökérintéssel a partnerét. Van, aki bokázással, a fiatal lányok integetéssel, sokan a szívükre tett kezük megnyitásával köszönnek, de vannak latin-amerikaiak, akik egy apró szambamozdulattal üdvözlik ismerőseiket. A jótékonyság pedig szinte „ragályos”.

Fotó: Molnár Krisztina

- Rengetegen felajánlják tudásukat, segítségüket a köz javára. Én coahként dolgozom, és tanácsadóként már kitettem néhány ajánlást lépcsőházakba, fákra arra vonatkozóan, hogy a bezártságot hogyan kezeljük. Persze név nélkül, nem reklámnak szánom. Amit külön hangsúlyoztam, hogy az ember amíg jól van, gyűjtse össze a segítő szervezetek, egészségügyi ellátók telefonszámát, hogy ha netán megbetegszik vagy rosszabb lelki állapotba kerül, ne akkor kelljen kapkodni. Nagy az összefogás Berlinben, és azt is látom, hogy Németországban az emberek elgondolkodtak az életvitelükön. Sokan úgy vélik, kellett ez a járvány, ez a nagy pofon ahhoz, hogy belássák: túlléptünk bizonyos határokat, az anyagi jólét mindennél fontosabb lett, holott jóval kevesebb is elég, és az emberi kapcsolatok a legfontosabbak. Bízom benne, hogy a járvány lecsengése után egy jobb világ következik.

Jelentkezzen Ön is!

Ahogy korábban megírtuk, azoknak a külföldön élő, Zala megyei származású olvasóinknak a jelentkezését várjuk, akik rövid videóüzenetben beszámolnának nekünk országuk/városuk aktuális helyzetéről.

Kapcsolódó cikkek:

További, koronavírussal foglalkozó megyei híreink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában