Koronavírus Zalában

2020.03.20. 07:00

Felelősebb magatartásra biztat a kanizsai orvos

Ha az emberek nem veszik komolyan a járványvédelmi utasításokat, a koronavírus nálunk is pont úgy tombolhat, mint Olaszországban.

Horváth-Balogh Attila

Dr. Mihalecz Károly háziorvos

Fotó: ZH

Ezt dr. Mihalecz Károly nagykanizsai háziorvos, fül-orr-gégész szakorvos, allergológus mondta lapunknak. A doktor rámutatott: az olaszországi és ausztriai szomorú tapasztalatok azt mutatják, hogy a vírus nemcsak az időseket veszélyezteti, hanem a fiatalokat is, abban pedig kár reménykedni, hogy az idő melegedésével eltűnik.

Dr. Mihalecz Károly háziorvos
Fotó: ZH

– Alapvetően optimista ember vagyok, de most meg kell mondanom, borúsan látom az előttünk álló időszakot – bocsátotta előre szerdai telefonos beszélgetésünk során dr. Mihalecz Károly. – Habár sokat nem tudunk a koronavírusról, mert teljesen új, ismeretlen kórokozó, a megfigyelések azt mutatják, hogy az első 14 napban fertőz a legjobban, s az europid rasszba tartozó embereknél súlyosabb a betegség lefolyása, mint a mongoloidok esetében, mi sokkal érzékenyebben reagálunk rá. Négynaponta háromszoros hatvánnyal, exponenciálisan nő a megbetegedések száma. Ami most van, az szerintem vihar előtti csend, az emberek láthatóan nem érzékelik, mekkora a veszély, és sokan úgy élnek, mintha nem lenne rendkívüli helyzet, vidáman mászkálnak a városban. Felelőtlen magatartásukkal tudtukon kívül terjesztik a vírust, fertőznek, és jövő héten a sok, immár kifejezett panaszokkal jelentkező, várhatóan súlyos állapotban lévő beteg egyszerre zúdul majd rá az egészségügyi ellátórendszerre.

Dr. Mihalecz Károly leszögezte: a saját és a szerettei, barátai, illetve a közösség érdekében maradjon otthon, aki teheti, másként hosszú, fájdalmas, egyéni és családi tragédiáktól terhes időszak elé nézünk.

– Egy-két hétre elég élelmiszert vásároljanak, többet felesleges, és a család legjobb állapotban lévő, jó immunrendszerű tagja menjen a pótlásért, minimalizálni kell a találkozásokat – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában