42. alkalommal

2020.03.16. 09:00

Értékmérő borverseny Letenyén

A Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete szombaton a művelődési házban immár 42. alkalommal rendezte meg a városi borversenyt. A helyi tételek mellett a horvát és a szlovén gazdák 141 mintával neveztek.

Benedek Bálint

A borbírák, köztük Zsiga Zsolt (balról), dr. Pálfi Dénes és Mirkó Dániel, több szempontot figyelembe véve döntöttek

Fotó: Szakony

Az ünnepélyes megnyitón Farkas Szilárd polgármester beszédében kiemelte: a szervezők minden óvintézkedést megtettek azért, hogy az eseményen kizárólag az egészséges szakemberek bírálják a nedűket. Olyanra pedig az elmúlt több mint négy évtized alatt soha nem volt példa, hogy veszélyhelyzetben álljanak helyt a bírák. A korábbi években a minősítések során, a többek között borászokból álló zsűri kiváló szakmai munkájának köszönhetően nagyon szép borok születtek ezen a vidéken.

A borbírák, köztük Zsiga Zsolt (balról), dr. Pálfi Dénes és Mirkó Dániel, több szempontot figyelembe véve döntöttek
Fotó: Szakony

A versenyre a letenyei gazdákon kívül a határon túlról összesen 141 mintával neveztek. Ennek jelentős hányada, 121 fehér nedű, a többi vörös-, illetve rozébor volt. A legnépszerűbb fajta a szürkebarát, amelyből 18 mintát regisztráltak.

– A letenyei borbírálat mára egyfajta értékmérő lett, ezért Tormaföldétől Nagykanizsán át számos vidék nedűi versenyeznek egymással – fogalmazott Somogyi András, a szervező Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesületének elnöke. – Ezen a megmérettetésen elért kitűnő minősítéssel a gazdák akár a megyei, akár az országos bírálatokon is megállják a helyüket.

Az elnök hozzátette: a szőlőtermesztőknek az előző esztendőben nem volt éppen könnyű évük, hiszen a borok nehezen fejlődtek stabillá. Ennek egyik oka lehet az időjárás, ugyanis a szépen induló tavasz után kifejezetten száraz nyár következett. Az augusztus végi, szeptember eleji esőzések viszont későn jöttek ahhoz, hogy a testesség kialakulhasson a borban. Úgy tűnik, csak álom marad, hogy májusban majd esők áztatják a talajt, júniusban viszonylag száraz időszak köszönt be, ezután pedig júliusban a szőlőszemek fejlődéséhez és duzzadásához ismét legyen elegendő csapadék.

A borverseny jövő hétre tervezett ünnepélyes eredményhirdetése a kialakult veszélyhelyzet miatt elmarad, a szervezők még nem gondolkoztak új időponton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában