Új helyre kerül a mű

2020.03.25. 07:00

Elkezdték Németh János uszodai domborművének bontását Zalaegerszegen

A leendő új fedett uszoda fogadóépületében kerül majd falra Németh János Kossuth-díjas keramikusművész A víz mitológiája című fríze, aminek bontását tegnap kezdték meg.

Magyar Hajnalka

Kertész Benjamin és Safranyik József leemeli a dombormű egyik darabját

Fotó: Katona Tibor

Mint ismert, új fedett uszoda épül a megyeszékhelyen, így nem maradhat eredeti helyén Németh János 1971-ben felavatott, 25 méter hosszú és 1,2 méter magas kerámiafríze. A bontás mintegy két hétig tart.

Kertész Benjamin és Safranyik József leemeli a dombormű egyik darabját
Fotó: Katona Tibor

Új helyén megváltozik majd a 6 darab 4 méteres elemből épített alkotás elrendezése is, a jelenlegi szalagszerű kompozíció helyett három sávban, egymás fölött helyezkednek el az egyes jelenetek. A mű tematikája ennek nem áll ellen, hiszen egy mitológiai témájú blokkra, valamint két, a tenger felszíni és víz alatti világát megidéző szakaszra tagolható. A felső sorba kerül a hajózás múltját szimbolizáló vitorlás és a delfincsapat, alulra a modern kort jelző óceánjáró, valamint további tengeri lények csoportja.

A kettő közt látható majd a szigonyt markoló Neptun és a kagylóból születő Vénusz, sellőktől övezve. A Nemzet Művésze számára meghatározó ez a munka, mert ebben testesül meg az általa kialakított egyéni alkotói módszer: korongozott formai elemekből, gömbök, kúpok félmetszeteiből épül fel a dombormű.

- Az első ilyen munkám a harkányi fürdőbe készült 1970-ben, de azt lebontották – mondja Németh János. – Egy évvel később született az egerszegi, aminek láttán mesterem, Borsos Miklós azt mondta: ha megengeded, ezután kollégámnak szólítalak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában