Járványveszély

2020.03.18. 11:30

Digitális tanulás: nélkülözhetetlen a szülők otthoni szerepvállalása

Kedden már megyeszerte számos pedagógus megkezdte az oktatást a járványveszély miatt bevezetett digitális tanrend szerint.

Horváth-Balogh Attila

Molnár István igazgató Benkő Csaba és Fekete Gábor pedagógusokkal egyeztet

Fotó: Szakony

A digitális tanrend bevezetésével, a gyakorlati megvalósítással kapcsolatban a Nagykanizsai Tankerületi Központtól kértünk és kaptunk felvilágosítást. Tájékoztatásuk szerint több mint 10 200 tanulót érint az intézkedés a tankerület által működtetett oktatási intézményekben, tehát szinte mindenkit. A digitális tanrendhez szükséges infokommunikációs eszközök – asztali számítógép, laptop, táblagép, okostelefon – a legtöbb családban megvannak, de ahol nem, ott az előzetesen elvégzett igényfelmérés alapján az érintett oktatási intézmény a kapacitás erejéig rendelkezésre bocsátja a meglévő informatikai eszközeit. Ha pedig ezenkívül még szükség van további berendezésekre, azok beszerzését a tankerületi központ kezdeményezi.

Molnár István igazgató Benkő Csaba és Fekete Gábor pedagógusokkal egyeztet
Fotó: Szakony

S hogy mi módon lehet rászorítani a diákokat az otthoni folyamatos tanulásra? Köztudott, hogy a magyar köznevelés a szülők és a pedagógusok partnerségére épül, tehát a mostani helyzetben is fontos, hogy a szülők nyomon kövessék gyermekük tanulmányi előrehaladását, odafigyeljenek arra, hogy az otthoni időt ne csak játékkal, hanem tanulással is töltse. A Nagykanizsai Tankerületi Központ válaszából az is kiderült: a pedagógusok kellően felkészültek ahhoz, hogy a jól dokumentálható (tehát a számonkérést is lehetővé tevő) digitális oktatási módszert alkalmazzák addig, amíg szükséges.

A diákok számára az étkezés biztosított, de helyben fogyasztás nem lehetséges, az étel elvihető. Mivel az előttünk álló időszak nem szünidő, a pedagógusok dolgoznak, így az alapesetben szokásos bérjuttatást kapják.

A Kiskanizsai Általános Iskolában tegnap tantestületi értekezletet tartottak, melyen a pedagógusok és az iskola vezetése megvitatta a még nyitott kérdéseket.

– Hétfőn kezdtük meg a gyakorlati felkészülést, ma pedig folytattuk, két csoportban, külön az alsós és külön a felsős kollégákkal – hallottuk Molnár Istvántól. – Azért így, mert alsóban osztályonként két tanító dolgozik és ők egy-egy zárt Facebook-csoportban tudnak kommunikálni a gyerekekkel, illetve a szülőkkel; felsőben viszont, ahol osztályonként 6-8 pedagógus dolgozik, ez már bonyolultabb, alapvetően más munkarendet kíván. Úgy vélem, nem lesz ezzel gond, én azt kértem a kollégáktól, hogy a feladatok kiosztásakor legyenek tekintettel a szülők leterheltségére, ott, ahol 2-3 gyermek van otthon, már egészen komoly együtt-tanulást követel apukától, anyukától. Hogy meddig tart ez a helyzet? A legrosszabb forgatókönyv szerint a tanév végéig – de reményeink szerint nem ez realizálódik…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában