A vágyakat célokká kell emelni

2020.03.10. 20:00

A pénz, hatalom, karrier hármasa nem elegendő – Limpár Imre a siker lélektanáról

Vizsga vagy állásinterjú előtt, a szorongás leküzdésére hasznos módszer, ha néhány percre felvesszük a területét védő gorilla melldüllesztő testtartását. Állítólag hölgyeknél is működik az alfahímek ősi evolúciós kódja, csökken a stresszhormon, emelkedik a tesztoszteron.

Magyar Hajnalka

Limpár Imre: Az életlehetőségeinket szimbolizáló körlapból nagy területet eleve lefed a genetikai, szociális és családi meghatározottság, viszont a megmaradó körcikket kisebbnek gondoljuk a valóságosnál

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Egyebek mellett a fentieket is megtudtuk a Pszicho estek sorozat legutóbbi előadásán, ahol Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus beszélt a siker lélektanáról.

Mi a siker? Legtöbben a pénz, hatalom, karrier hármasával azonosítják, holott ennél jóval több kívánkozik a fogalom ernyője alá. Az előadó például nem tartja sikeresnek azt az 50 éves felső vezetőt, akinek ugyan „megvan mindene”, de soha nem volt ideje legózni a gyerekeivel. A siker és a boldogság szerinte lassan épülő érték, bár ezt a tempót nem preferálja a 21. század.

A fentieket egy Picasso-­anekdotával illusztrálja. Egy nő portrét rendel a mestertől, Picasso alaposan szemügyre veszi a modellt, majd 30 másodperc alatt egyetlen lendületes vonallal csodás portrét kanyarít. Az 5 ezer dolláros honorárium hallatán a hölgy felháborodottan hápog. Ezért a 30 másodpercért? Mire Picasso: Asszonyom, ön nagyot téved. Ez egy élet munkája, plusz 30 másodperc…

– A siker nem valami misztikus fogalom, hanem tervezhető, praktikus tudás – szögezi le Limpár Imre. – Alapvetően az egyén számára leginkább megfelelő életritmust és életstílust jelenti, ami magába foglalhatja a pénz, hatalom, karrier klasszikus hármasát, de sok egyéb szempontot és értéket is.

Limpár Imre: Az életlehetőségeinket szimbolizáló körlapból nagy területet eleve lefed a genetikai, szociális és családi meghatározottság, viszont a megmaradó körcikket kisebbnek gondoljuk a valóságosnál Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Tapasztalatai szerint gyakran mi magunk vagyunk saját sikerünk legmasszívabb gátja. Mindig elő tudunk rántani egy passzív, önfelmentő mondatot, amely megakadályoz abban, hogy bármit is tegyünk a változás érdekében. „Nem voltam jókor jó helyen; Ezt dobta a gép; Isten akarata így; Nincsenek csókosaim; Ez van, ezt kell szeretni; Nem volt mit tenni…” Ezek a mondatok szinte vérünkké válnak s aktivitás helyett a beletörődés magvait hintik el. Nélkülünk, a mi cselekvésünk nélkül pedig valóban minden marad a régiben.

– Tönkrement a házasságom… Ezt is hányszor halljuk. Úgy tűnik, mintha eközben az illető ott se lett volna – hoz újabb példát a vendég. – Amíg nem fogalmazódik meg, hogy azt a házasságot „tönkretettük”, netán „tönkretettem”, semmivel sem vagyunk előbbre. Mi, magyarok sajnos ebben nem vagyunk túl jók. A hozzáállásunkat a 4P indexszel és a 2M mutatóval szoktam jellemezni. Vagyis: puffog, pampog, picsog, panaszkodik, no meg magyarázkodik és mentegetőzik. Ez a képlet kész hungarikum.

Pedig időben kézbe kell vennünk a sorsunk irányítását, hiszen állatkísérletek is igazolják, hova vezet a tanult tehetetlenség. Ha üveglappal lezárt dobozba helyezünk pockokat, egy ideig próbálkoznak ugyan kijutni a fény irányába, de pár hét után feladják. Ekkor már hiába vesszük le az üveglapot s tesszük szabaddá az utat, ott kushadnak a doboz alján.

– Megkérdeztem egy egyetemistát, hogy milyen céljai vannak, mit szeretne elérni tíz év múlva – vesz fel egy újabb szálat Limpár Imre. – Azt felelte, boldog párkapcsolatot, jó munkát, jó lakást, jó kocsit szeretne. Észre sem vette, hogy egyetlen valódi célt se fogalmazott meg, csak a fontos életterületeket sorolta. Gondban vagyunk a céljaink meghatározásával, legtöbbször sajnos benne ragadnak a vágyak gomolygó ködében. Pedig erre is létezik módszer, a SMART (okos) célfelosztás. A betűk jelentése: Specific (Konkrét), Measurable (Mérhető), Achievable (Elérhető), Relevant (Releváns), Time-boxed (Időben korlátozott). Ha mindezek igazak a céljainkra, jó irányba tart a csónakunk. Más kérdés, hogy nagyon sok fiatal vonakodik vízre tenni azt a bárkát, ehelyett a végtelenségig piszmog vele a szülei garázsában.

Bármit elérhetünk, ha eléggé akarjuk… – ha ezt halljuk, azonnal fogjuk menekülőre, szögezi le az előadó.

– Ez egy vállalhatatlan, juharsziruppal leöntött szlogen. Hiszen tengernyi dolog eleve adott bennünk, kezdve a megörökölt DNS-állományunktól a transzgenerációs téglákig, amelyek mind beépülnek a fizikai és lelki valónkba. Soha nem fogom 10 másodperc alatt futni a 100 métert, bármennyire is akarom. Az életlehetőségeinket szimbolizáló körlapból meglehetősen nagy területet eleve lefed a genetikai, szociális és családi meghatározottság, viszont az is igaz, hogy a megmaradó, általunk szabadon kitölthető körcikket kisebbnek gondoljuk a valóságosnál. E témában tudom ajánlani Martin Seligman Amin változtathatsz… és amin nem című könyvét.

S hogy miként vonhatjuk kontroll alá a fennmaradó körcikk tartalmát? A SZERENCSE modell alkalmazásával, a betűk ez esetben is megszívlelendő fogalmakat jelölnek. Sz mint szempontváltás (konfliktus, elakadás esetén tekintsük át új szemszögből a helyzetünket); R mint realitáskontroll (ne dobjuk el a kalapácsot); N mint navigáció (igyekezzünk megtalálni a kedvező áramlatokat); Cs mint csomagolás (adjunk a tálalásra is); a három E pedig: erőforrás, egyediség, eltökéltség.

De vajon hajlandók vagyunk-e megfizetni a siker árát? S a környezetünk hajlandó-e elfogadni a sikereinket? Utóbbi kapcsán említi az örömgyilkosság fogalmát, amivel a környezet pár perc alatt képes kivéreztetni egy jó ötletet is. Nem ritka a család lehúzó reakciója sem, ami nem ismer el olyan sikert, amibe nem kell „belegebedni” napi 12 órában.

A kitartás és a szisztematikus munka azonban csak ritkán spórolható meg. Ha valaki egy év alatt elküldi a jelentkezését kéttucatnyi munkahelyre, de sehonnan nem kap kedvező választ, úgy érzi, ez már a vég, ő mindent megpróbált – veti fel az előadó.

– Ehhez képest Edisonnak 11 420 kísérlet árán sikerült megalkotnia az első használható szénszálas izzólámpát – folytatja. – Az ötezredik kísérlet után egy újságíró megkérdezte, ennyi kudarc láttán nem kellene ezt már inkább abbahagyni? Amire Edison: „Nem vallottam kudarcot. Találtam ötezer módot arra, ahogyan nem működik…” Nekünk is így kellene gondolkodnunk, átkeretezni a problémákat, s meglátni, hogy mindig van másik út.

Előbb azonban azt sem árt tisztázni, hogy mik vagyunk a saját életünk filmjében. Főszereplők, statiszták vagy epizodisták. Utóbbiak mindig a múlt egy szép időszakát sírják vissza, de még így is jobban járnak, mint a statiszták, akik egyszerűen nem veszik észre, hogy ez az ő filmjük. Nekik nem szólt senki, így aztán csak várnak, hogy egyszer majd talán… A főszereplő ezzel szemben tisztában van vele, hogy joga van formálni a saját életét. De nem a nagybetűst, aminek emlegetése azonnal kínos pátoszt ébreszt, hanem a kisbetűs életterületeket, úgy mint munka, pénzügyek, fizikai környezet, párkapcsolat, szabadidő, egészség, szociális háló, spiritualitás. Érdemes ezeket egyenként is áttekinteni, mert megesik, hogy zátonyra futott roncsnak tűnő életünkről a tüzetes vizsgálat felfedi, hogy a nyolc említett terület többsége jól működik. Csak épp a gondot okozók ezekre is sötét árnyékot vetnek.

Az önvizsgálathoz Limpár Imre két bölcs mondást ajánl még szem előtt tartani. Oscar Wilde: „Nem az az önzés, ha úgy élünk, ahogy nekünk tetszik, hanem ha elvárjuk másoktól, hogy úgy éljenek, ahogy nekünk tetszik.” Rousseau: „Nem az a szabadság, ha azt tehetem, amit akarok, hanem, ha nem kell megtennem, amit nem akarok…”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában