Kezdődhet a varangynász

2020.02.25. 11:30

Szombat délután óta áll a békakerítés Aranyoslapon

A tavaszias időjárásra tekintettel a környezetvédők már szombaton megépítették Alsóerdő és Aranyoslap közt az út mindkét oldalára a békamentő kerítést.

Fincza Zsuzsa

Két és fél óra alatt végeztek a kerítés felhúzásával a környezetvédők és a természetbarát polgárőrök Fotó: Fincza Zsuzsa

A tóhoz ívni igyekvő, illetve onnét visszatérő békák, zömmel védett barna varangyok eltaposását megelőzendő, a Domberdő Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésére 2010-ben épült először fóliakerítés a forgalmas közút mentén. A munkát 2012-től dr. Illyés Zoltán biológus, természetvédelmi szakértő, a Mindszenty Ifjúsági Ház vezetője és Zalai Béla zoológus irányítja.

– Minden évben az időjáráshoz igazítjuk a kerítés felhúzását – mondta Illyés Zoltán.

- Fontos, hogy a kerítés még az előtt megépüljön, hogy az avarban áttelelt békák százával megindulnának a tó felé – tette hozzá a biológus. – A hét elején már találtam az úton két békatetemet, a tóban pedig láttam gyepibéka-petecsomót, ezért riadóztattam a környezetvédelemben jeleskedő polgárőröket, akik megszervezték az akciót és két és fél órás munkával megépítették a védművet. A korai békamentés amúgy nem példa nélküli, 2016-ban ugyanebben az időpontban emeltük a kerítést.

Két és fél óra alatt végeztek a kerítés felhúzásával a környezetvédők
és a természetbarát polgárőrök Fotó: Fincza Zsuzsa

- Egyesületünknek szívügye a környezetvédelem, már harmadik éve, hogy mi építjük, majd bontjuk Aranyoslapnál a békakerítést -tájékoztatott Dancs István, a Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesület elnöke. – A feladat a hivatalos munkatervünk része, és már -gépesítettük- is miatta: László István csapattársunk kisgéppel kihúzta a barázdát, amibe beföldeltük a kifeszített fólia alját.

- A hétvégén az unokámmal hozzuk a vödrünket és mentjük a kerítés mellől a varangyokat – jegyezte meg Gyengéné Bánhidi Klára, aki férjével, Tiborral mindhárom évben részt vett az akcióban. De a békamentéshez bárki csatlakozhat, csak előtte tájékozódjon az erdőszélen lévő táblán közölt tudnivalókról. Az öreghegyi polgárőröknek köszönhető az is, hogy idén mások is bekapcsolódtak a fóliakerítés építésébe. Köztük Becs István, aki a VMK volt műszaki vezetőjeként anno saját zsebből kezdte építtetni az erdei színházat, ő volt, aki az 1980-as években megreformálta az alsóerdei napközis tábort, szervezte a vándortáborokat, és éveken át irtotta az akácost az Azáleás-völgy építésekor. Megígérte: a békák mentésére jövőre magával hozza néhány -rendértes- polgárőrtársát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában