Felajánlásokat elfogadnak

2020.02.12. 14:00

Segítség a zalaszentgróti Gyár utcaiaknak

Pár hónapja mozgolódást lehetett látni egy évek óta elhagyott Gyár utcai épület körül. Bokrot irtottak, villanyt vezettek, meszeltek, takarítottak, majd a homlokzaton megjelent egy felirat: Közösségi Játszó Tér.

Szalay Csaba

Rieger Vali, a koordinátor

Fotó: Szalay Csaba

Az ötlet Kerekes Andreától és Rieger Valitól származik. Zalaszentgrót önkormányzata az Alapszolgáltatási Központtal szegregációs pályázatot nyert a Gyár utcai családok helyzetének javítására. A részben már felújított épület szerepéről az egyik kezdeményezőtől, a program koordinátorától, Rieger Valitól kaptunk tájékoztatást.

Rieger Vali, a koordinátor
Fotó: Szalay Csaba

– Gyerekeknek és felnőtteknek tartunk foglalkozásokat. A felnőtteknek motorfűrész-kezelő, parkgondozó és konyhai kisegítő képzést tervezünk, hogy segítsük az elhelyezkedésüket – mondta.

Rieger Vali felidézte, hogy a hely, amit a projekthez találtak, nagyon leromlott állapotban volt, le volt szakadva a mennyezet, lógtak a vezetékek, szemét volt mindenütt. A pályázatban nem volt pénz a felújításra. Budapesti barátnője és annak baráti köre jött vakolni, festeni, mázolni. Egy hétvége alatt varázsolták a helyet „paradicsommá”. A társaság megtervezte a további munkálatokat is: lesz közösségi fürdő, zuhanyozó, a családoknak mosási és ruhaszárítási lehetőség, helyreállítják a konyhát is.

Hosszú távon, a pályázat lejárta után is szeretnék szociális szolgáltató helyként működtetni az épületrészt, ehhez önkormányzati támogatást remélnek. A munkatársak, négy szociális munkás, négy foglalkozásvezető és a szakmai vezető nemcsak az anyagi juttatásért, hanem elhivatottságból dolgozik, tette hozzá Rieger Vali.

Programjukban szerepel a népszokások megismertetése. Most a február 15-i farsangi délutánra készülnek. Pár hete sikeres táncházat tartottak a VMK-ban Laposa Julcsival és Laskay Annamáriával, amire szépen kiöltözve jött a Gyár utcai vendégsereg is, és gyönyörűen táncoltak. Az elmúlt félév eredménye az is, hogy mindennap óvoda és iskola után a közösségi házba mennek a gyerekek, azonnal leveszik a cipőiket, kezet mosnak, társasjátékoznak, tanulnak. Adományokból a szükséges vitaminokkal is ellátják őket. Különböző foglalkozásokon, (zene, néptánc, kézműveskedés) vesznek részt. Külön működik egy baba-mama klub is.

Minden felajánlást elfogadnak, de nem engedik, hogy a közösségi házból lerakat legyen. A Gyár utcai szülők elsősorban konyhai felszereléseket, edényeket, étkészletet kérnek. A budapesti önkéntes segítők egész teherautónyi ajándékot (ruhaneműt, használati tárgyakat, játékot) hoznak minden alkalommal, amit rendszereznek és igény szerint kiosztanak.

– Fontosnak tartom, hogy mi magunk elhiggyük, hogy bármit el tudunk érni! Nem az a lényeg, hogy ki milyen körülmények között él, hanem az, hogy milyen élmények érik ezeket a családokat, mit hisznek el, hogy hová juthatnak – mondta Rieger Vali.

Beszélgetésünk közben egymás után érkeznek a gyerekek, néhány szülő, és azonnal hozzáfognak az önkormányzattól kapott tűzifa behordásához. Jó hangulatban telik a délután.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában