Összehangolt munka eredménye

2020.02.19. 07:00

Osztrák–magyar projekttalálkozó Zalaegerszegen

Osztrák–magyar kutatásfejlesztési és innovációs projekttalálkozót tartottak tegnap a ZalaZone Kutatási és Technológiai Központban.

Hajdu Péter

Dr. Tihanyi Viktor és dr. Szalay Zsolt a rendezvényen

Fotó: Katona Tibor

A találkozó előzménye dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Barbara Eibinger-Miedl steiermarki regionális gazdasági, tudományos és kutatási miniszter 2018-ban aláírt együttműködési megállapodása volt. A dokumentumban az elektromos, összekapcsolt és önvezető járműipari szolgáltatások fejlesztéséről és teszteléséről egyeztek meg a tárcavezetők. Ezt követően az ITM vezetője és az osztrák közlekedési miniszter tavaly februárban egy határon átívelő kutatásfejlesztési együttműködést támogató pályázati felhívás elindításáról állapodott meg. A felhívás nyomán három osztrák és egy magyar pályázat nyert támogatást. E projekteket ismertették tegnap a járműipari fejlesztő szakemberek, akiket dr. Szalay Zsolt, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépjármű-technológia tanszékének vezetője, a ZalaZone Járműipari Tesztpálya innovációs igazgatója köszöntött.

Dr. Tihanyi Viktor és dr. Szalay Zsolt a rendezvényen
Fotó: Katona Tibor

– Összehangolt munka eredményeként vannak ma itt három nyertes és támogatott konzorcium képviselői Ausztriából és egy nyertes konzorcium képviselői Magyarországról, akik együtt fognak működni. A magyar projekt a jövő autonóm közlekedésének kutatásáról szól – mondta Szalay Zsolt.

A fejlesztésbe bevonták a közúti üzemeltetőket, telekommunikációs és ipari partnereket s a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, amelynek adjunktusa, dr. Tihanyi Viktor ismertette a projektet.

– Olyan központi, felhőalapú rendszert fejlesztünk, amely összeszedi az információt mindenhonnan, és valós időben egy digitális másolatot készít erről a világról. Például ha van egy autó az úton, az a digitális világban ugyanabban az időpontban megjelenik a virtuális valóságban. Ez nagy segítség ahhoz, hogy a jövőben az önvezető járművek környezetérzékelését kiterjesszük, aminek köszönhetően jóval megbízhatóbb közlekedési döntéseket hoznak majd – vázolta a projekt lényegét Tihanyi Viktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában