Eddiginél határozottabb fellépés

2020.02.21. 15:00

Megvédenék a település útjait Szentgyörgyvölgyön

A saját tulajdonú utak megvédésére eddiginél határozottabb fellépést tervez a falu önkormányzata. A problémát az okozza, hogy a környéken gazdálkodók – elsősorban mezőgazdasággal és fakitermeléssel foglalkozó vállalkozók – nincsenek tekintettel a súlykorlátozásokra.

Gyuricza Ferenc

A képviselő-testület tagjai a Kisfaludy utcai helyszínbejáráson

Fotó: Gyuricza Ferenc

Hiába jelöl közlekedési jelzőtábla az öt tonnánál nagyobb össztömegű járművek számára behajtási tilalmat többek között a Kisfaludy úton, azon rendszeresen közlekednek ennél jóval nehezebb munkagépek is. Emiatt a személyforgalomnak tervezett, szűk koronaszélességű, megfelelő alapokkal nem rendelkező út, valamint annak padkája számos helyen megsüllyedt, burkolatán repedések, kátyúk keletkeztek. Hasonló a helyzet a kógyári településrészre vezető József Attila úton is.

A képviselő-testület tagjai a Kisfaludy utcai helyszínbejáráson
Fotó: Gyuricza Ferenc

A helyzet kezelésére az önkormányzat egyrészt egyeztető tárgyalást kezdeményez a vállalkozásokkal, amelyek használják a település közútjait, s ezzel párhuzamosan a hatóságoktól is határozottabb fellépést vár. Egy minapi helyszínbejárás során Varga Zsuzsanna polgármester elmondta: nem céljuk, hogy ellehetetlenítsék a vállalkozásokat, hanem ésszerű kompromisszumra törekednek. A falunak ugyanis bőven vannak olyan mezőgazdasági útjai, amelyeken át szintén megközelíthetők lennének a vállalkozók által művelt területek, bár azok használata némi kitérőt, azaz költségnövekedést okozna számukra.

Kiss Árpád önkormányzati képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy hiába helyeznek ki súlykorlátozó táblákat, azokat vagy a szűk utakon közlekedő járművek döntik ki, vagy egyszerűen kihúzkodják a helyükről. Ugyancsak ő jelezte, hogy a közlekedési morál egyéb területeken is gyakran sérül, azok a munkagépek, amelyek 25 km/órás sebességgel közlekedhetnének, rendszerint ennél jóval nagyobb tempóval „száguldanak” végig a lakott területeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában