A koronavírusról egy zalai szemével

2020.02.26. 14:00

Lombardiai helyzetjelentés: elfogytak a védőmaszkok, sorra maradnak el a rendezvények

Hiánycikk a védőmaszk és a kézfertőtlenítő, elmaradnak a tömegeket vonzó rendezvények, például a misék. A koronavírus egyik olaszországi gócpontjának számító, Lombardia régióhoz tartozó Manerba del Garda településen élő, zalai származású Kovács Krisztina mesélt nekünk az ott töltött mindennapokról.

Ujvári Klaudia

A Garda-tó mellett élő, zalai származású Kovács Krisztina mesélt nekünk az olaszországi helyzetről

Fotó: Kovács Krisztina

A zalaegerszegi születésű hölgy az ezredfordulót követően, Teskándról költözött a férjéhez Olaszországba. Közel húsz éve él a Lombardia régióba tartozó, Brescia megyében található, közel 5 000 főt számláló Manerba del Gardában.

Az első két olaszországi új koronavírus-fertőzést egy kínai házaspárnál diagnosztizálták, akik Rómában turistáskodtak. Azóta több mint 300 fő fertőződött meg. A kedden este kiadott közlemény szerint eddig 322 fertőzött személyről van tudomás Olaszországban. Ebből 114-en vannak kórházban, 35-en az intenzíven. A többi 162 fertőzött a saját otthonában van karanténban. Az eddigi 11 halott mind komoly, krónikus betegségben szenvedett, mielőtt elkapta volna a koronavírust. Egy ember pedig már teljesen meggyógyult.

A Garda-tó mellett élő, zalai származású Kovács Krisztina mesélt nekünk az olaszországi helyzetről
Fotó: Kovács Krisztina

- Kedden jelentették be az első fertőzöttet a mi megyénkben, a 70 km-re található Pontevicóban – tette hozzá az általános iskolai napközis felügyelőként dolgozó Krisztina.

Érdeklődésünkre való tekintettel elmondta: a miniszteri és regionális rendeletek szerint mindenféle oktatási tevékenység szünetel. Elmaradnak a sportrendezvények. Este hat óra után minden kávézó, bár, söröző, diszkó bezár. Ugyanígy zárva tartanak a múzeumok, könyvtárak, színházak és mozik. Az éttermek egyelőre nyitva lehetnek. Bármilyen esemény, ahol tömegre lehet számítani be van tiltva, így például miséket sem tartanak.

- Többen nagy mennyiségeket vásároltak a tartós élelmiszerekből, és a hentesnél is óriási sorok tolonganak. Hétfő óta hiánycikk a védőmaszk és a kézfertőtlenítő. A kijárási tilalom egyelőre csak arra a 10 településre vonatkozik, ahol fertőzötteket találtak. Mindenhol folyamatosan szól a híradó, ahol az egészségügyi miniszter, valamint a regionális és megyei egészségügyi képviselők folyamatosan tájékoztatják a lakosságot az aktuális eseményekről – meséli.

Ennek ellenére úgy látja, az ő térségében még nem uralkodott el a pánikhangulat.

- Itt még mindenki dolgozik, a kávézók ugyanúgy tele vannak, mint eddig. Az emberek is jönnek-mennek, intézik a dolgaikat. Nálunk bezáratta az önkormányzat a vidámparkot, ami mindig a farsang idején érkezik a településre – hangoztatta. – Természetesen az emberek megijedtek, mivel ilyesmi eddig itt nem történt. A SARS-vírus jó pár évvel ezelőtt messze elkerült minket. A hatóságok és az orvosok nyugtatják a lakosságot azzal a ténnyel, hogy ez a fertőzés nagyon gyorsan terjed, viszont csak a már krónikus betegségben szenvedőkre veszélyes igazán – osztotta meg tapasztalatait Krisztina.

A hölgy szerint a hatóságok nagyon gyorsan intézkedtek a fertőzött települések lezárásáról. Úgy fogalmazott: amíg nem lesz karantén, a helyzet elviselhető, viszont rosszabbodásra számít. Mindemellett kitért arra is, hogy a közösségi oldalakon sok álhír terjeng, néhány televíziós showban fontosabb a pánikkeltés, mint az igazság közlése. Éppen ezért csak a hivatalos szervek értesítéseit követi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában