„…lélek vagyok, élni szeretnék!”

2020.02.13. 10:00

Radnótira emlékeztek Lentiben

Tóth Péter Lóránt versvándor „…lélek vagyok, élni szeretnék!” című pódiumestjén Radnóti Miklós költőre emlékezett tegnap a városi könyvtárban.

Korosa Titanilla

Tóth Péter Lóránt versvándor

Fotó: Korosa Titanilla

Az 1944-ben elhunyt tragikus sorsú Radnóti Miklós születésének 110. és halála 75. évfordulója előtt tisztelgett az előadó. Tóth Péter Lóránt a napokban Lentiben és több zalai településen is fellépett, illetve fellép Radnóti verseivel. Az esti pódium-előadások mellett rendhagyó irodalomórán mutatja be a költő életét és költészetét a diákoknak.

Tóth Péter Lóránt versvándor
Fotó: Korosa Titanilla

– Radnóti élete utolsó fél évének történései, úgy gondolom, sokakból döbbenetet váltanak ki – mondta az elő­adás előtt Tóth Péter Lóránt. – A műsor Kőszegi Ábel Töredék című összeállításán alapszik, ami Radnóti Miklós utolsó hónapjainak krónikája. A szerző találkozott több túlélővel, keretlegényekkel és szemtanúval, akik látták azt a menetet haladni, mely közben Abdánál Radnóti végül elhunyt. Visszaemlékezéseikből szépirodalmi igényességgel állított össze egy útirajzot, ami az előadásom magva, ezt egészítettem ki több verssel.

Tóth Péter Lóránt azt is elmondta, hogy tavaly maga is végigjárta Radnóti és társai gyalogútját a szerbiai Borból Abdáig.

– Amellett, hogy végiggyalogoltam az utat, fontos, hogy közben meg is álltunk és Belg­rádtól Abdáig a helyiekkel megemlékeztünk Radnótiról, hiszen a határon túl is őrzik emlékét, a Bori noteszt szerb nyelvre is lefordították – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában