LED-lámpás láthatósági mellény

2020.02.11. 07:00

Láthatóság az éjszakai útépítésnél

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei összesen több mint 13 ezer munkaórát teljesítettek éjszakai műszakokban az állami kezelésű gyorsforgalmi utakon a tavalyi év folyamán.

ZH

Útépítés Zalaegerszeg keleti határában. A hagyományos forgalomterelési előírásoknál szigorúbb szabályokat alkalmaznak éjszakai munkavégzés esetén a gyorsforgalmi hálózaton

Fotó: Pezzetta Umberto

A gyorsforgalmi úthálózaton az elmúlt években folyamatosan, dinamikusan nőtt a forgalom. Ennek következtében, főleg a Budapesthez közeli gyorsforgalmi útszakaszokon rendkívül nehézkessé vált a forgalomkorlátozással járó mun­kavégzések lebonyolítása. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért 2017 óta folyamatosan növeli azon tevékenységek körét és volumenét, amelyeket az éjszakai órákban is el lehet végezni, írták közleményükben. Ehhez számos, főleg közlekedésbiztonsági beruházást is végrehajtott a társaság, hogy az utakon dolgozókat megvédje, illetve az esti órákban közlekedők figyelmét minél hamarabb és hatékonyabban fel tudja hívni a munkavégzésre.

 

Útépítés Zalaegerszeg keleti határában. A hagyományos forgalomterelési előírásoknál szigorúbb szabályokat alkalmaznak éjszakai munkavégzés esetén a gyorsforgalmi hálózaton
Fotó: Pezzetta Umberto

 

A munkaterületen dolgozók és a közlekedők védelme érdekében a nappali, hagyományos forgalomterelési előírásoknál szigorúbb szabályokat alkalmaznak a szakemberek: csak ütközéscsillapítóval felszerelt járművek védelmében lehet munkát végezni, nincs kézi forgalomirányítás, a terelőtábláknál vagy terelőkúpoknál speciális sorvillogót használnak. A munkavédelmi előírásoknak megfelelő minimális megvilágítási értékek biztosításához fényballonokat vagy fénytornyokat alkalmaznak.

Ezenkívül a munkaterületen dolgozók speciális egyéni védőeszközöket használnak, mint például a fejlámpával ellátott munkavédelmi sisakok, melyek nemcsak elöl világítanak a munkát segítve, hanem hátul piros fényt bocsátanak ki, hogy hátat fordítva is észlelhető legyen a viselője, továbbá LED-lámpákkal felszerelt láthatósági mellényt viselnek ilyen esetekben a szakemberek. A kollektív védelem és az éjszakai munkavégzés volumenének további növelése céljából idén újabb eszközbeszerzéseket valósít meg a Magyar Közút: speciális forgalomtechnikai eszközt szállító kisteherautókat és hozzá kapcsolható speciális forgalomterelő utánfutókat vá­sárolnak, amelyeken változtatható jelzésképű táblát, valamint emberi beavatkozás nélkül kihelyezhető, vezérelhető, majd begyűjthető egységeket lehet elhelyezni.

A Magyar Közút munkatársai 2019-ben több mint 13 ezer munkaórát teljesítettek éjszakai műszakokban. Az esti órákban az útellenőrzési és a téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon kívül szalagkorlát-javításokat, lokális útburkolat-javításokat, sövényvágást, kaszálást, szemétszedési feladatokat, illetve számos más, a burkolaton és műtárgyakon szükséges fenntartási munkákat végeztek a szakemberek.

A társaság az autósoktól azt kéri, hogy az esti órákban még inkább kövessék a kihelyezett ideiglenes jelzéseket, ne használjanak reflektort a munkavégzések környezetében, a munkaterületet megvilágító erős fény esetén ne nézzenek közvetlenül a fényforrásba, hanem a burkolat szélén látható jelek és vezetőoszlopok fényvisszavető csíkjai alapján tartsák az irányt, fokozott óvatossággal és az érvényben lévő sebességkorlátozás betartásával haladjanak el a munkások mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában