Egymástól is tanulnak

2020.02.15. 20:00

Kézműves alkotóházak országos konferenciája Gébárton

Alkotóházi jó gyakorlatok címmel kétnapos országos konferencia kezdődött pénteken a Gébárti Kézművesek Házában.

Magyar Hajnalka

A konferencia résztvevői az ország számos szegletét képviselik. Előtérben (jobbról) Prokné Tirner Gyöngyi, Kenyeres Sándorné (Tiszavárkony), Skrabut Éva és Molnár Edit (Törökszentmiklós)

Fotó: Pezzetta Umberto

Az összejövetelt a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete hívta életre, amelynek elnöke Prokné Tirner Gyöngyi, a gébárti ház szakmai vezetője.

– Már a hatodik konferenciát tartjuk 2011-es megalakulásunk óta, ez alkalommal az a cél, hogy eltanuljuk, átvegyük egymástól azokat a bevált ötleteket, rendezvényeket, munkamódszereket, amelyek bárhol meghonosíthatók – tér a részletekre Prokné Tirner Gyöngyi, aki a kezdetektől vezeti az országos egyesületet. – Egyesületünkhöz 42 közösség csatlakozott az országból, akadnak köztük civil szervezet, önkormányzat vagy intézmény által működtetett alkotóházak, s olyan mesterek is, akik maguk tartanak fenn nyitott műhelyt, látogatható galériát. A két nap alatt tíz alkotói közösség vagy műhely mutatkozik be, az ország számos pontját képviselve.

A konferencia résztvevői az ország számos szegletét képviselik. Előtérben (jobbról) Prokné Tirner Gyöngyi, Kenyeres Sándorné (Tiszavárkony), Skrabut Éva és Molnár Edit (Törökszentmiklós)
Fotó: Pezzetta Umberto

A vendégeket Velkey Péter humánigazgatási osztályvezető köszöntötte. A konferenciát idén azért rendezték Gébárton, mert az alkotóházak gyarapodását támogató országos pályázat három nyertese közül náluk fejeződött be elsőként a bővítés, ami mind alapterületüket, mind feladataikat érintette. Ebből fakadó új lehetőségeiket is bemutatták tegnap. A résztvevők megtekintették a tavaly megépült jurtaházat, a benne található vezérsátrat és kiállításoknak helyt adó galériát. Emellett követhető jó példaként a nyitott műhelygalériák napja sorozatukat ajánlották a hallgatóságnak.

A többiek sem maradtak adósak a jó gyakorlatok közzétételével. Bemutatkozott többek között a székesfehérvári Asszonyműhely, ahova a szebbik nem jár kézműves technikákat tanulni, Komendo Gabriella a mohai Galagonya kézműves és meseudvar működéséről beszélt, Kósa Klára keramikusművész pedig a népművészetben sem nélkülözhető protokoll és marketing kérdéseit taglalta. A mai programban szót kap például a baranyai Átáról érkező Terényi Gyöngy bőrműves, aki egy romos parasztportából alakította ki a Gyöngyharmat Kézművesházat, s e folyamat buktatóit és sikereit osztja meg a hallgatósággal. Ma tart előadást a civilek és az alkotóházak közötti együttműködés lehetőségeiről Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában