A magyar zenekultúráért végzett tevékenységért

2020.02.06. 11:00

Két zalai együttesvezető több évtizedes munkáját is elismeréssel jutalmazták a múlt hétvégi díjátadón

A magyar kultúra napjához kapcsolódva vasárnap a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban rendezett ünnepség keretében adták át az 2019-es KÓTA-díjakat.

Fincza Zsuzsa

Alsópáhoki Bodzavirág Népdalkör

Fotó: ThalerTamas

„A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának” – idézte köszöntőjében Kodály Zoltán örökbecsű szavait Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA elnöke, hozzátéve, hogy az idén 50 éves jubileumát ünneplő Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) céljai az elmúlt öt évtized alatt nem változtak: közös erővel tenni a magyar kórusélet, az értékes népzene népszerűsítése, a zenei kincsek megóvása és minél szélesebb körben történő átadása érdekében.

A kitüntetett Alsópáhoki Bodzavirág Népdalkör a vezetőivel – balról a 4. Tányéros Józsefné, jobbról a 4. Füle Jánosné Fotó: ZH

Az ezen a területen végzett munkát minden évben összegzik, ezúttal az amatőr kórus- és népzenei életben kiemelkedő művészeti és közösségi munkát végző személyiségeknek, együtteseknek 11 kategóriában adtak át KÓTA-díjakat. Az idei kitüntetettek között két zalai név is szerepel.

A kórusénekes, kórustitkár kategóriában Kulcsárné Csejtei Marianna, a Gellénházi Vajda József Népdalkör és még másik hat zalai dalkör művészeti vezetője „több évtizedes példaértékű szervezői és pedagógiai munkája elismeréseként, a magyar zenekultúra szolgálatában kifejtett tevékenységéért” kapta meg a KÓTA-díjat. A kitüntetés summázata szerint Kulcsárné „Magas színvonalú hagyományőrző és hagyományápoló munkájával generációkat nevel a népdal szeretetére. Számos Aranypáva-díjas felnőtt és gyermek együttes művészeti vezetője. Zala megyében a KÓTA Aranypáva térségi és országos minősítők állandó szervezője”.

Népzenei kategóriában az Alsópáhoki Bodzavirág Népdalkör és vezetői, Füle Jánosné és Tányéros Józsefné részére adományoztak KÓTA-díj kitüntetést. Az indoklás szerint a többszörös Vass Lajos és Aranypáva Nagydíjas közösség a népzenét kiválóan tolmácsolja és adja tovább a fiatalabb generáció számára. KÓTA Aranypáva Nagydíjas Gálahangversenyek és szakmai továbbképzések szervezői, kiváló házigazdái. A magyar népzene igazi nagyköveteként egységes, kisugárzó éneklésük sokakat vonz a népzenekedvelők soraiba. Több évtizedes kimagasló művészeti tevékenységükért, a magyar zenekultúra szolgálatáért kifejtett munkásságukért kapták az elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában