Rímramazuri

2020.02.24. 11:30

Hévízen kortárs magyar gyerekművek sorjáztak egy egész délelőttön át

A kortárs magyar gyerekirodalmat népszerűsítették az alsó tagozatosoknak kiírt Rímramazuri című megyei versennyel a városi könyvtárban. A megmérettetésre 36-an érkeztek szombaton.

Péter Árpád

Hátul a zsűri tagjai, Karáth Anita, Király Erika és Borbély Mihály, elöl pedig a két kategória legjobbjai: Godena Lilien, Moll Vilmos Benedek, Gelencsér Elizabet, Hullai Adél, Tóth Márton Botond, Csete Noel Fotó: Péter B. Árpád

A Gróf Festetics György Művelődési Központ által meghirdetett vers- és prózamondó seregszemle ötletét az adta, hogy meg nem értés tapasztalható a kortárs szerzők, illetve a szülök, pedagógusok között.

- Hiszünk abban – szögezte le Király Erika főszervező- zsűritag -, hogy a zseniális kortárs magyar gyermekirodalom alkalmas arra, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz az irodalmat. Ezt az ügyet szeretnénk mi is szolgálni, másrészt segíteni, hogy legyen versmondó- utánpótlás. A szerzőket, műveket tekintve nem lehetett ok panaszra, hiszen minőségi volt a merítés Laczkfitól, Varró Daniig, Kovács Barbarától Szabó T. Annáig, tette hozzá a szakember, megjegyezve, a fiatalok fejlődése érdekében a jövőben teremteni kellene olyan alkalmakat, fórumokat, amelyeken a versmondó szakma képviselő találkozhatnak a felkészítő pedagógusokkal. Az ezúttal ítészként tevékenykedő Karáth Anita költő-tanár kiemelte, sokan jelentkeztek, ami azt bizonyítja, nem kell temetni a kortárs generációt.

Hátul a zsűri tagjai, Karáth Anita, Király Erika és Borbély Mihály, elöl pedig a két kategória legjobbjai: Godena Lilien, Moll Vilmos Benedek, Gelencsér Elizabet, Hullai Adél, Tóth Márton Botond, Csete Noel Fotó: Péter B. Árpád

- Reményteli érzés volt találkozni az ifjú vers- és prózamondókkal és azokkal a szövegekkel is, amelyekkel megajándékoztak bennünket – fűzte hozzá. – A tankönyvek nem dúskálnak kortárs alkotásokban, de jó tapasztalni, hogy a kreatív pedagógus, szülő segít megfelelő művet találni, választani. Borbély Mihály, a 2018-as Szabó Lőrinc nemzeti vers- és prózamondó verseny győztese kiemelte, döntésükben a művészi alakítás mellett az értő beszéd volt a másik fontos szempont.

- Láttunk zseniális szövegmegformálásokat – szögezte le -, és a repertoár sem hagyott kívánnivalót maga után. A vers- és prózamondó versenyen az 1-2. osztályosok mezőnyében Godena Lilien győzött, megelőzve Moll Vilmos Benedeket és Gelencsér Elizabetet. A 3–4. osztályosok között Hullai Adél nyert, a második Tóth Márton Botond, a harmadik Csete Noel lett. Valamennyi résztvevő ajándékcsomagot kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában