télbúcsúztató

2020.02.24. 07:00

Hévízen a farsangi disznótorhoz zene, infúzió és kóstoló is dukált

Bár a fekete mangalica rájuk támadt, végül a böllérek – és így a nézelődők, látogatók – nyertek a termelői piac hagyományos farsangi disznótorán. A télbúcsúztató program ezúttal az ismeretterjesztést is szolgálta.

Péter Árpád

A munkafolyamatokat Tislér György (balról) és Novák Krisztián mutatta be Fotó: Péter B. Árpád

Már a szombat reggeli startnál sokan állták körbe Novák Krisztiánt és csapatát, amely a perzseléstől a betöltésig, sütésig minden munkafolyamatot bemutatott, s később még többen csatlakoztak a piaci publikumhoz. Az érdeklődők infúziós palackból mérhettek maguknak pálinkát, s ha eddig nem tudták volna, akkor az apró ballonra rótt felirat felvilágosította őket: Hévíz az élet forrása…

– Pihenni érkeztünk a városba, és olvastuk, hogy disznótor lesz – mondta el kérdésünkre a székesfehérvári Illics Krisztián –, így hát lejöttünk. Már csak azért is, mert ez nekünk nosztalgia, a gyerekkorunkat és nagyszüleinket idézi. Persze, jó, hogy már nem nekünk kell csinálni…

Hévíz az élet forrása… Infúziós palackból csöpögött a pálinka Fotó: Péter B. Árpád

Hévízen ez már a harmadik farsangi disznótor volt, amit az ott árusító Novák család kezdeményezett, s az egész közösség csatlakozott, elevenítette fel Benkő Lajos, a termelői piac vezetője.

– Népszerű ez a program, évről évre többen jönnek, lehet, hogy hagyomány lesz – fűzte hozzá. – Ráadásul jótékonysági célokat is szolgál, hiszen a két sertésből készülő ételek bevételével két nagy zalai állatvédő szervezetet, a Bogáncsot és a Bársonytalpat támogatjuk.

A munkafolyamatokat Tislér György (balról) és Novák Krisztián
mutatta be Fotó: Péter B. Árpád

A Semec Farm ezúttal egy hússertést és egy mangalicát ajánlott fel, és mint Novák Krisztián, a családi gazdaság vezetője elmondta, szerették volna megmutatni az érdeklődőknek bontás közben, hogy mi a különbség a két fajta között. Elárulta, otthon, vágás előtt a mangalica rájuk támadt – de azért a disznótor nem maradt el. – A mangalica húsa sokkal lágyabb, viszont zsírosabb – összegzett a gazdálkodó, aki Tislér Györggyel közösen dolgozta fel a két disznót, s azt mondta, azért találták ki ezt a programot, hogy visszaadjanak valamit Hévíznek, cserébe azért, hogy itt árusíthatnak.

Annak kapcsán pedig, hogy az utóbbi időszakban nőtt a sertéshús felvásárlási ára, megjegyezte: „csak ledolgozzuk a korábbi veszteségeket”.

– A gazdaságunkban 900 állat van, egy részét leadjuk, a többiből magunk készítünk hústermékeket – fogalmazott a Semec Farm vezetője. – Ekkora méretben 350 forintos kilónkénti ár alatt veszteséges a termelés, a fölött van némi nyereség. A közelmúltban valóban elértük az 550 forintot, de most ismét zuhan az ár, 480 forintnál tart.

A disznótorra a piac árusai jelmezt öltöttek, a vendégeket pedig az élményen és a zenén túl kóstoló, friss fánk és sütemény várta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában