Pusztán felelőtlenség?

2020.02.13. 07:00

Gondolta volna? Szemeteléssel akár ilyen súlyos sérüléseket is okozhat a zalai vadaknak

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében fontos problémákra hívta fel a figyelmet Paál Tibor, a Zalaegerszegi Nimród Vadásztársaság elnöke.

zaol.hu

A halálosan kimerült vadra még idejében találtak rá

Forrás: Zalaegerszegi Nimród Vadásztársaság

Fotó: Paál Tibor

A vadgazdálkodási vezető tapasztalatai szerint nem múlik el hét vadon élő állat és gépjármű ütközése nélkül Zalaegerszeg térségében. Mindez betudható annak, hogy egyre több csendesen suhanó gépjármű halad megyénk útjain.

Paál Tibor kifejtette, ugyanakkor teljesen nyilvánvaló, hogy a mezőgazdasági területeket villanypásztorral védik, illetve fix erdővédő kerítéseket létesítenek a vadak természetes élőhelyén.

Kiemelte: az emberi felelőtlenség, a szemetelés és kulturálatlan viselkedés következményeként, nem tudhatjuk, mennyi szenvedést okozunk a vadaknak.

A következő fotók a Zalaegerszegi Nimród Vadásztársaság területén készültek az elmúlt hetekben:

A szemetelés következménye, hogy a szarvastehén, egy az erdőbe kiszórt műanyag csőbe lépett. Ettől nem tudott megválni, mozgásképtelenné vált:

A szarvastehénre csontsovány állapotban bukkantak rá
Fotó: Paál Tibor / Zalaegerszegi Nimród Vadásztársaság

A villanypásztorral védekezők sem gondolnak bele, milyen következménye lehet, ha elsősorban a gímbikára jellemzően, a kerítésüket magukra szedik:

A halálosan kimerült vadra még idejében találtak rá
Fotó: Paál Tibor / Zalaegerszegi Nimród Vadásztársaság

A vadásztársaság elnöke hozzátette: elgondolkodtató, hogy a mind gyakrabban előforduló, ilyen és hasonló esetekkel mennyi szenvedést okoznak felelőtlen emberek a vadon élő állatoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában