Farkasszemet néznek egymással…

2020.02.25. 07:00

Ezen a héten kiderülhet, hogy melyik frakció törekszik valójában a megegyezésre Nagykanizsán

A héten így vagy úgy, de eldől, hogy születik-e megállapodás az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) és a Fidesz–KDNP között az önkormányzati munka jövőjét illetően. Amennyiben a két frakció továbbra sem tud megegyezni az alpolgármesterek számát és személyét illetően, valamint a bizottsági helyek vonatkozásában, akkor ismét az országos híradások középpontjába kerülhet Nagykanizsa, és nem pozitív értelemben.

Pásztor András

Bizzer András, Fidesz–KDNP-frakcióvezető: Nem zsarolásra kellene használni az egyfős többséget Fotó: ZH Archívum

A Zalai Hírlap információi szerint a héten az utolsó egyeztetésre kerül sor a két frakció között. A sajtónyilatkozatok szintjén mindkét oldal a megegyezésre törekszik, bár ennek némileg ellentmond az Éljen VárosuNK! Egyesület által felvázolt forgatókönyv, miszerint ha megmerevednek az álláspontok, az ÉVE-frakció már a csütörtöki közgyűlésen megvonhat minden jogkört Balogh László polgármestertől.

Balogh László polgármester: Ha megnyirbálják a jogköreimet, azzal a választópolgároknak is üzennek Fotó: Gergely Szilárd

– Nagyon remélem, hogy az ÉVE-frakció valóban a megegyezésre törekszik, s nem alacsonyodik le puszta erőfitogtatásból arra a szintre, ami ártana Nagykanizsa megítélésének – hangsúlyozta Balogh László polgármester. – Ha ugyanis megnyirbálják a jogköreimet, azzal a választópolgárok felé is üzennek, mégpedig azt, hogy semmibe veszik az akaratukat. Úgy gondolom: a kanizsaiak azért választottak meg polgármesternek, hogy a törvényességet, az arányosságot és a működőképességet figyelembe véve vezessem a közgyűlés munkáját. Nagykanizsa legitim polgármestereként a fenyegetéseknek nem engedve és a választók akaratának érvényt szerezve az emberek pártján állok. Álláspontom szerint a bizottsági struktúra, az alpolgármesterek kontra tanácsnokok vitájában nem szabad álláshalmozással élni, a város büdzséjére is oda kell figyelni. Éppen ezért nem lehet kicsinyes politikai alkuk szintjére süllyeszteni a várost, amit sajnos napjainkban tapasztalunk az ellenzék részéről. Az egál közeli állapotból kiindulva kötelességünk a város érdekével azonosulnunk s így megtalálni egy igazságos és tisztességes megoldást. Jómagam csakis olyan megoldást tudok elfogadni, mely nem a fenyegetésből, hanem a város iránti szolgálatból, a kötelesség teljesítéséből indul ki. Ebben bízva várom a február 27-i közgyűlést és az előtte lévő egyeztetéseket.

Bizzer András, Fidesz–KDNP-frakcióvezető: Nem zsarolásra kellene
használni az egyfős többséget Fotó: ZH Archívum

– Az októberi választás után egy kiegyenlített politikai helyzet alakult ki Nagykanizsán – ezt már Bizzer András, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője mondta.

– A közgyűlési többséget, szűken ugyan, de a kormányellenzék szerezte meg. Ezt az eredményt mi elismerjük és nem vitatjuk. Ugyanakkor a megszerzett többséggel élni, nem pedig visszaélni kellene, nem zsarolásra kellene használni a mindössze egyfős többséget. A nagykanizsai Fidesz–KDNP-frakció ezért is törekedett a választások óta mindvégig a megegyezésre. A tárgyalások során mi a következő álláspontot vázoltuk fel. A város számára költséges tanácsnoki rendszer teljes egészében szűnjön meg, és helyette legyen két alpolgármester. Egy alpolgármestert az ÉVE adhatna, egyet pedig a Fidesz–KDNP. Az öt bizottságból háromnál az ÉVE, kettőnél pedig a Fidesz–KDNP adná az elnököt. Minden bizottságban, amennyiben kilencfősek lesznek (mi a hétfős bizottságokat javasoljuk), az ÉVE-frakció adhatná a többséget öt-négy arányban. Azaz minden testületben és minden kérdésben az ÉVE-frakció lenne többségben, tehát érvényesíteni tudnák akaratukat, elképzeléseiket, ha csak ez lenne a céljuk. Az igazi kérdés tehát az, hogy az ÉVE-frakció tagjai valóban a város fejlődéséért akarnak-e dolgozni vagy megelégszenek azzal, hogy különféle pozíciókat osztogatnak az őket támogatóknak. Ez mindenképpen kiderül a héten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában