Gózon Imre Helytörténeti Kiállítóterem kialakítása

2020.02.14. 16:00

Elfogadták a költségvetést Szentgyörgyvölgyön

A Gózon Imre Helytörténeti Kiállítóterem kialakítása lesz várhatóan az idei legnagyobb beruházás az őrségi településen. A szerdán elfogadott költségvetési rendeletben felhalmozási célú kiadásként emellett néhány kisebb összegű tétel szerepel még.

Gyuricza Ferenc

A helytörténeti kiállítóteremnek helyet adó épület

Fotó: Gyuricza Ferenc

A négyszáz lakosú községben rögtön a benyújtáskor egyhangúlag fogadták el a képviselők az önkormányzat idei költségvetési rendeletét, amelynek bevételi főösszege valamivel több 142 millió forintnál. Kiadási oldalon a legjelentősebb tételként az önkormányzati intézményként fenntartott szociális otthon költségei szerepelnek, több mint 66 millió forinttal – ám ebből 30 milliót meghaladó rész állami normatívaként tesz ki.

A helytörténeti kiállítóteremnek helyet adó épület
Fotó: Gyuricza Ferenc

A többit reményeik szerint lefedik az ellátottak által fizetett térítési díjak, bár eddig minden évben csökkenő mértékben ugyan, de szükség volt a működési költségek önkormányzati támogatásból történő kiegészítésére is. Ugyancsak működési célú kiadásként – de nagyságrendekkel kisebb tételekként – jelennek meg a költségvetésben továbbá azok a hozzájárulási kötelezettségek is, amelyeket a csesztregi közös önkormányzati hivatal, a csesztregi óvoda, illetve a különböző önkormányzati társulások számára kell a településnek biztosítani.

A felhalmozási célú kiadások legjelentősebb tétele a Gózon Imre Helytörténeti Kiállítóterem kialakítása, erre a célra két külön jogcímen – akadálymentesítés és egyéb felújítási költségek, illetve eszközök, berendezési tárgyak beszerzése – közel 16 millió forintot különítettek el. Mindezt csak kis részben az önkormányzat saját bevételi forrásainak terhére, hiszen egy térségi idegenforgalmi-­turisztikai program keretében 14,7 millió forintot tud erre a feladatra fordítani az önkormányzat. A helytörténeti kiállítóteremnek a falu egyik legpatinásabb épülete, az a régi családi ház ad helyet, amelyben korábban a háziorvosi rendelő és szolgálati lakás volt.

Varga Zsuzsanna polgármester lapunknak elmondta: felhalmozási jellegű beruházásként emellett egy urnafal kialakításával, valamint utak felújításával számolnak még, mindkettőre támogatásból. Előbbire 2,1, utóbbira 2,8 millió forintot terveztek a költségvetésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában