Test, s lélek gyógyítása

2020.02.12. 10:00

Betegek világnapja a Zala Megyei Szent Rafael kórházban

Első alkalommal tartotta betegek világnapi megemlékezését központi telephelyén a Zala Megyei Szent Rafael Kórház.

Magyar Hajnalka

Dancsné Balogh Kornélia gondoskodott róla, hogy a résztvevők keringése felfrissüljön

Fotó: Pezzetta Umberto

Korábban Pózván, a pulmonológiai épület társalgójában rendezték a programot, ám tavaly valamennyi aktív osztály beköltözött, így tegnap már a felújított zöld épület emeleti társalgója kínálta a helyszínt. Erre a változásra, s a vele járó komfortemelkedésre is utalt köszöntőjében dr. Halász Gabriella főigazgató. Nagy dolog, hogy Magyarországon mindenki számára elérhető az egészségügy, nincs ez mindenütt így a világban – mondotta. De nem elég a kórház, az orvostechnika és a gyógyszer, nem elég csillapítani a test fájdalmát, emellett a sajgó lélek is enyhet, törődést, támaszt remél. A II. János Pál pápa által kezdeményezett betegek világnapja épp a szenvedők helyzetére, a megértés, az elfogadás fontosságára hivatott felhívni a figyelmet.

Dancsné Balogh Kornélia gondoskodott róla, hogy a résztvevők keringése felfrissüljön
Fotó: Pezzetta Umberto

Ezt követően Nyisztor Krisztián kórházlelkész szólt a csodás Lourdes-i gyógyulásokról, s hívta közös imára a résztvevőket. Az atya csángó magyar származású, s ősszel állt munkába az egerszegi kórházban.

Dr. Kecskés Gábor orvos-igazgató beszéde következett, aki szellemes idézetekkel ecsetelte „az emberi civilizáció egyik leghumánusabb alkotása”, az egészségügy szerepét. Arthur Schopenhauert filozófus klasszikus mondását idézte: „Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi.” Németh Zsófia gyógy­tornász énekszámát követően Dancsné Balogh Kornélia

gyógytornász hívta pár perc közös mozgásra a résztvevőket. A szűkös hely ellenére a résztvevők készségesen bekapcsolódtak az ülve végezhető, keringésélénkítő gyakorlatok elvégzésébe. A gyógytornász röviden munkájukról is szót ejtett, hiszen az ágyhoz kötött fekvőbetegeknél a gyógytorna súlyos szövődményeket előzhet meg.

Végezetül a Zalai Biztonsági Szolgálat Kft. három televíziót ajándékozott az ápolási osztálynak. A készülékeket Simon Norbert társtulajdonos adta át Szekér Tamásnak, az osztály vezetőjének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában