Humánuma példa lehet

2020.02.20. 07:00

Az ápolók napján Kossuth Zsuzsannára emlékeztek Keszthelyen és Hévízen

Az első katonakórházakat létrehozó Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulója az ápolók napja. A keszthelyi és a hévízi kórházban is ünnepséget tartottak ebből az alkalomból szerdán.

Keszey Ágnes, Péter B. Árpád

Díjátadók és díjazottak Hévízen. Balról a második dr. Ifi Judit

Fotó: Péter B. Árpád

Keszthely

A Keszthelyi Kórház ünnepségének az Amazon Ház Látogatóközpont adott otthont. Elsőként a város alpolgármestere méltatta az ápolók áldozatos munkáját és mondott köszönetet nekik. Példát mutatnak mindannyiunknak szeretetből, odaadásból, türelemből. Kívánok önöknek nagyon sok erőt, egészséget, nyugalmas munkahelyi légkört, sok sikert – szólt az ünnepeltekhez Vozár Péterné. Lukácsné Turbéki Beáta felidézte Kossuth Zsuzsanna munkáját és szólt az ápolói hivatásról, majd Kertész Márta gazdasági igazgató fejezte ki elismerését a hivatás gyakorlóinak. Ünnepi beszédet dr. Szecsei-Nagy Klára főorvos mondott. Személyes hangvételű köszöntőjében felidézte pályakezdése éveit, s azt, hogy mennyi mindent tanult az ápolóktól. Felidézte az akkoriban hallott mondatot: -úgy legyél orvos, hogy a nővér a jobb kezed – azóta is ebben a szellemben dolgozik velük együtt.

Csoportkép a keszthelyi ünnepségről. A hátsó sorban Vas András ápolási igazgatóhelyettes, Lukácsné Turbéki Beáta, Kertész Márta, Jáger Gyöngyi, Csiszár Márta, Suba Bernadett, az első sorban Vozár Péterné, Bertók-Rezi Gertrúd, Kovács Bernadett, Deák Gyöngyi, Nyers Tihamérné, Humpók Lajosné, Czinderiné Farkas Magdolna
Fotó: Keszey Ágnes

Az ünnepségen idén az egészségügyi szakterületeket tanuló fiatalok gyakorlati képzésében részt vevő ápolókat jutalmazták. A kórház elismerését Nyers Tihamérné, Csiszár Márta, Czinderiné Farkas Magdolna és Suba Bernadett, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara díját Deák Gyöngyi vehette át. Az Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete díját Kovács Bernadett, Bertók-Rezi Gertrúd, Jéger Gyöngyi és a betegség miatt nem jelenlevő Hegedűs Szandra érdemelte ki. A kórház vándorserlege a Labordiagnosztikai osztályhoz került. A Premontrei Szakgimnázium igazgatója itt jelentette be, hogy az adventi jótékonysági vásárukon befolyt összeggel a mentőállomást és a kórház ápolási osztályát segítik – s átadta az összeget, melyet eszközvásárlásra fordítanak. Végezetül dr. Szecsei-Nagy Klára és Czinderiné Farkas Magdolna tartott előadást afrikai missziójukról.

Hévíz

Díjak átadásával és színes kulturális műsorral ünnepelték az ápolók napját a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházban. Preiner Ildikó megbízott ápolási igazgató fel­elevenítette Kossuth Zsuzsannának, Magyarország első főápolójának életét, munkásságát. Dr. Mándó Zsuzsanna, a hévízi kórház orvos-igazgatója ünnepi beszédében úgy fogalmazott: tiszteletet érdemel Magyarország első főápolónője, akinek hazaszeretete, erkölcsi tartása, önzetlensége, humánuma példa lehet a mai kor számára.

Díjátadók és díjazottak Hévízen. Balról a második dr. Ifi Judit
Fotó: Péter B. Árpád

– És tisztelet jár azon ápolóknak és szakdolgozóknak – folytatta –, akik most is ott vannak a betegek, gondozottak, segítségre szorulók mellett, s enyhítenek a panaszaikon. Ápolónak lenni az egyik legszebb hivatás, de egyben a legnehezebb is.

Kiemelte, önmagában az orvos a szikéjével, a gyógyszereivel kevés a gyógyuláshoz, ahhoz szükség van az ápolók elkötelezett, odaadó munkájára is.

A hévízi rendezvényen dr. Mándó Zsuzsanna, Preiner Ildikó és Tóth Ildikó, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara helyi elnöke főigazatói dicséretet és ajándékokat adott át Májer Sándornénak, dr. Fülöp Jánosnénak, Domina Zoltánnénak, Kiss Eleonórának és Szi-Márton Ferencnének.

A Tiszteletbeli ápoló vándordíjat pedig dr. Kránicz Ágota osztályvezető főorvos – ő 2018 óta viseli ezt a címet – nyújtotta át kollégájának, dr. Ifi Judit adjunktusnak, aki már rezidensi éveit is Hévízen töltötte 2011-ben átvett diplomája után.

Az ápolók napján a vendégeket az Illyés Gyula Általános Iskola tanulóiból álló Tavirózsa néptáncegyüttes és a Vidámítók színjátszó csoport műsora szórakoztatta.

Az első főápoló

Magyarország első főápolója, Kossuth Zsuzsanna bátyjával, Kossuth Lajossal közösen már az 1831-es kolerajárvány idején segítette a betegeket, majd a szabadságharc idején az államférfi a testvérére bízta a tábori kórházak ápolási munkájának felügyeletét. Kossuth Zsuzsanna később menekülni kényszerült, súlyos beteg lett, s 37 évesen New Yorkban halt meg, hangzott el a hévízi rendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában