Hetente három nemzetközi versenyen

2020.02.26. 14:00

Állami kitüntető oklevelet kapott Erdősné dr. Németh Ágnes

Csapatvezető-helyettesként az informatikai diákolimpián nyújtott áldozatkész és odaadó tanári munkája elismeréseképpen, illetve a tanulók felkészítésében végzett magas színvonalú teljesítményéért vehetett át állami kitüntető oklevelet Erdősné dr. Németh Ágnes.

Benedek Bálint

Erdősné dr. Németh Ágnes mestertanár Fotó: Benedek Bálint

A nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium mestertanárának pedagógusi munkáját ezúttal Magyarország miniszterelnöke, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma ismerte el. Erdősné dr. Németh Ágnes lapunknak elmondta: tavaly Bakuban rendezték a nemzetközi informatikai diák­olimpiát, ahol a magyar válogatott négy tagja kitűnően szerepelt. A fővárosi Fazekas Mihály Gimnáziumból Tóth Balázs arany- , míg Nagy Nándor bronzéremmel tért haza. Ugyanennek a középiskolának a diákja, Molnár Bálint, valamint a debreceni Fazekas-gimnázium fiatalja, Noszály Áron dicséretet kapott.

– A tanulók diákolimpia előtti „tréningjeiért” egy speciális szakmai stáb felel – fogalmazott Erdősné dr. Németh Ágnes. – Az informatikai felkészítő szervezetek között volt az ELTE Informatikai Kara, valamint a Neumann Társaság. Csapatvezető-helyettesként többek között a döntési folyamatokban vettünk részt a diákolimpia rendezőivel. Ezenkívül mindennap megbeszéléseket tartottunk, majd közvetlenül a verseny előtti estén lefordítottuk a feladatokat magyar nyelvre.

Erdősné dr. Németh Ágnes mestertanár Fotó: Benedek Bálint

A mestertanár a diákok versenyprogramozását a profi sportolók edzéseihez hasonlította, akiknek a jó eredmény eléréséhez állandóan kitűnő formában kell lenniük.

– Persze vannak olyan algoritmusok, amiket meg lehet tanulni, s fel lehet dolgozni – mesélte. – Azonban, hogy folyamatosan edzésben legyenek a gyerekek agytekervényei, ahhoz szükségük van arra, hogy hetente legalább háromszor szerepeljenek nemzetközi versenyeken és lehetőleg nyomás alatt csapjanak össze. Erre manapság már sok online platform működik, ami hétről hétre kínál viadalt a fiataloknak. Trénerként az a feladatom, hogy az adott válogatott számára kiválasszam azokat a versenyeket, melyek megterhelőek, de még nincsenek túl azon a határon, amit az adott versenyző már nem lenne képes elvégezni. A válogatott tagjai kiemelkedően tehetségesek, akik egyfajta inspiráló szellemi kihívásként tekintenek a nemzetközi diák­olimpiai csatákra. Persze ők is gyerekek, akiket motivál az újabbnál újabb érdekes feladatok megoldása. S persze természetesen az is, hogy legyőzzék a másikat.

Erdősné dr. Németh Ágnes végül hozzátette, a diákok számára az diákolimpiai részvétel egyfajta referencia, hiszen az itt elért eredményeik alapján a nagy nemzetközi egyetemekre az első belépő lehetőséget megkapják. Ráadásul az érmet szerzett tanulók egy éven keresztül miniszterelnöki ösztöndíjban is részesülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában