Találkozott az elöljáróság a szerkesztőség képviselőivel

2020.02.22. 07:00

A zalaegerszegi zsidó hitközségnek sok terve van még

Hagyománnyá vált, hogy az év első heteiben találkozik a Zalai Hírlap szerkesztőségének vezetősége és a zalaegerszegi zsidó hitközség elöljárósága. Csütörtökön Siklósi Vilmos elnök és Horváth A. Attila főszerkesztő cserélt eszmét az elmúlt év szervezeteiket érintő eseményeiről és az idei tervekről.

Arany Horváth Zsuzsa

A találkozó résztvevői: Ferber Judit, Arany Horváth Zsuzsa, Preisz József, Rozmán János, Horváth A. Attila, Siklósi Vilmos, Virágh Judit, Molnár Bella

Fotó: Arany Gábor

A megyeszékhelyi ­izraelita közösség rendezvényeiről 41 alkalommal adtak hírt a helyi lapban, a velük együttműködő Béke-Shalom ­Baráti Társaság munkájáról pedig hatszor tudósítottak. Siklósi Vilmos elmondta, elsősorban Zalaegerszeg kulturális palettáját gazdagítják a ­rendezvényeik, de igyekeznek a tagjaik­nak is lehetőséget biztosítani a ­hitélethez, kirándulásokkal, vallástörténeti utazásokkal erősítve az identitást. A maroknyi csapat ebben az évben szeretné – a város önkormányzatával folytatott tárgyalások nyomán – helyi védettség alatt tudni az örökmegváltású zsidó temetőt, melyben számos jeles zalaegerszegi nyugszik, aki hozzájárult a város fejlődéséhez, polgárosodásához. A hitközség 1995 óta összesen 27 millió forintot költött a temetőben adódó munkálatokra, ehhez a Mazsihisz támogatása elengedhetetlen volt.

A találkozó résztvevői: Ferber Judit, Arany Horváth Zsuzsa, Preisz József, Rozmán János, Horváth A. Attila, Siklósi Vilmos, Virágh Judit, Molnár Bella
Fotó: Arany Gábor

 

Az emlékezetkultúra jegyében szeretnék „védett fa” státuszba venni (mellette emléktáblát elhelyezni) a Boschán köz közelében, a közeli söröző kertjében lévő fát, amelyet az eddigi tudásuk szerint maga Boschán Gyula ültetett. Őt 97 éves korában hurcolták haláltáborba, noha királyi kormányfőtanácsosi pozíciót is betöltött, tagja volt az egerszegi önkormányzatnak, évtizedekig irányította az ügyvédi kamarát, a helyi izraelita hitközséget, a tűzoltóegyletet, a vöröskeresztet. A söröző helyén állt a lakása.

A hitközség a város napjára is készül, saját standon kínálnának zsidó ételkülönlegességeket. Az év végi, hanuka ünnepi koncertet 2020-ban is ajándékba kapja majd a hitközségtől Zalaegerszeg közönsége. A tavalyin 236-an vettek részt. A hitközség március végén a frissen felújított budapesti Rumbach utcai zsinagógát látogatja meg.

Horváth A. Attila főszerkesztő elmondta, a Zalai Hírlap számára fontos a zalai közösségek életének követése, az olvasók tájékoztatásában elsőrendű szempont a zalai emberek, zalai nívós teljesítmények közvetítése. Ez ad állandóságot és bizalmat a lapnak, amellyel a megyekrónikási funkciót magas színvonalon betöltheti. Mindkét fél üdvözölte a régóta eredményes kapcsolat folytatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában