Keresztek, szobrok, bor utak, dalos találkozók…

2020.02.14. 07:00

A tizenöt éves Évgyűrűk Nyugdíjas Klub mindennapjairól

Fennállásának 15 éves jubileumát ünneplő csácsbozsoki Évgyűrűk Nyugdíjas Klub sokat hallat magáról. Létezésük, évközben többször, látványos külsőségekben is megjelenik.

Győrffy István

Herkliné Ebedli Gyöngyi jó hírekkel szolgált

Fotó: Győrffy István

Ádvent időszakában évek óta felállítják a Szent István szobornál a mindenki karácsonyfáját, s a betlehemet. Közvetlenül az ünnep előtt pedig évek óta az egész város lakosságát hívják a Mindenki karácsonya ünnepségre, s előadják a pásztorjátékot. Május első reggelén pedig ott magasodik a csácsi Izsák általános iskola és művelődési ház előtti parkban a májusfa, amit ők állítnak, majd júniusban, látványos rendezvény keretében táncolják ki a fát. A klub történetéről, mindennapjairól Király Imre alapítóval, Nagy László klubelnökkel és Magyar Istvánné, Jutkával, a csapat gazdasági vezetőjével beszélgetünk.

Nagy László: Sok fellépést vállaló, 25 főből álló dalkörünk van
Fotó: Győrffy István

- A városban jól ismert, sajnos már elhunyt Boda Lacival hívtuk meg a csácsi időseket egy beszélgetésre, melynek célja az volt, hogy alakítsunk nyugdíjas klubot. Sokan ismertük egymást, s szerettünk volna olyan társaságban lenni, ahol mindenki jól érzi magát. Mindez 2005 január 21-én volt, s akkor huszonhárom taggal alakult meg a klub, aminek gyorsan híre ment, majd egymás után jelentkeztek, csatlakoztak további nyugdíjasok hozzánk. Áprilisra már 47-en voltunk – emlékezik vissza az alapításra Király Imre, aki felvállalta a klub irányítását, s 14 éven át elnökként tevékenykedett a közösségben.

Király Imre alapító elnök: „Sokan ismertük egymást, s szerettünk volna olyan társaságban lenni, ahol mindenki jól érzi magát”

- Mára, úgy hatvan körüli tagunk van, közülük tízen nem is csácsi lakosok, de vagy szőlőjük van a környező hegyeken, vagy barátaik élnek a városrészben. Sajnos, 11 tagunk már elhunyt az emléküket megőrizzük. Igen sok minden történt, átalakult az elmúlt évek során. Először egy táncklubot alakítottunk, most pedig hetente próbáló, sok fellépést vállaló, 25 főből álló dalkörünk van – mondja Nagy László elnök, aki 2019 januárjától vezeti a csapatot.

Az eltelt évek történéseinek felidézésekor kiderül, hogy az „érezzük jól magunkat” céllal alakult közösség, maradandót is alkotott. Az egész város felfigyelt például arra, hogy előbb a csácsi hegy lábánál álló fából ácsolt kereszt alapozásnál segítettek, majd a hegyre vivő horhos mentén található 1831-ben állított kőkeresztet, melyet kis vaskert véd, újították meg, ezt követően pedig felújították a Mária szobrot, ami a hegyi kápolna oldalában látható és végül, a kápolna előtt magasodó, szintén kő feszületet tették rendbe.

Magyar Istvánné, Jutka: „Mindig addig nyújtózkodtunk, ameddig a takarónk ért”

- Megszerveztük a csácsi hegyi bor utakat, amelyek sajátossága, hogy a hegyi gazdákkal pincéket látogattunk, a vendégfogadók büszkén kínálják meg a hozzájuk betérőket. A bor utat elvittük a Bozsoki-hegyre is, ahol szintén megújítottunk egy fakeresztet, s egy ilyen rendezvény keretében szenteltük fel. A csácsi-hegyi kápolnakert egyházi tulajdonban van, de megállapodtunk Furján Gellért atyával, hogy a helyet közösségi térként is használhatjuk, amit természetesen gondozunk, s itt állítottuk fel a Szent Orbán szobrot, szoborházzal, hogy az időjárástól és az illetéktelenektől megóvhassuk. De részt vettünk a Varikut környékének rendbetételében is, ami egy régi, híres forrás látogathatóságát jelenti – sorolja Király Imre.

Herkliné Ebedli Gyöngyi jó hírekkel szolgált
Fotó: Győrffy István

Kitérnek a kulturális, szórakoztató rendezvényeken elér sikereikre is. Például arra, hogy megnyerték város nyugdíjasklubjai számára rendezett ki mit tud versenyt, a prószafesztiválok vándorserlegét pedig végérvényesen elhozták, mert olyan alapanyagot, amilyent Bödőcs Jenőné Margit néni kevert, ízesített, senki sem tudott készíteni. Háromszor volt disznóölésük is, majd kétszer rendeztek göcseji lakodalmast, másodszor olyat, amelyet a Kossuth Rádió is élőben kapcsolt.

- Szeretnénk megőrizni a hagyományos rendezvényeinket, de új kapcsolatokat is keresünk. Miután elkészült a csácsi kápolna kertben a közösségi pajta, színvonalasabb rendezvények megtartására is lehetőségünk van. Tavaly nyáron ide szerveztük a dalos találkozót, amelynek több nyugdíjas dalkör is résztvevője volt, felléptek a landorhegyi, a kertvárosi és a páterdombi klub énekesei, de megtisztelt bennünket a cserszegtomaji nyugdíjasok dalköre is. Említhetném a csácsi arborétumban rendezett zsíros kenyér partit, ahova a nagypáli és a kertvárosi klub tagjai is ellátogattak. Folytatni kívánjuk, a Zene szól a város felett bor utakat, a csácsi borversenyen való fellépéseket, a májusi és a karácsonyi ünnepeken való szerpeléseket, megtisztelő, hogy már harmadik éve részt veszünk az Évgyűrűk Dalkörrel az ádventet záró ünnepségen a városközpontban – foglalja össze a főbb célkitűzéseket Nagy László.

Nagy László klubelnök nyitotta meg a jubileumi rendezvényt

Tizenöt év, ezernyi élmény! A ki mire emlékszik, mire a legbüszkébb? – kérdéskörre terelődik a szó.

- Fontos rögzíteni, hogy mindig addig nyújtózkodtunk, ameddig a takarónk ért, felelőtlen költekezés soha sem volt a klubban. Talán a legszebb élményem az volt, amikor a klubbal Szekszárdon jártunk és Liszt Ferenc zongoráján játszhattam el az Álmod, ha nincs című dalt, a tagjaink pedig együtt énekeltek velem. Ez felejthetetlen számomra – mondja Magyarné Jutka, aki világ életében számszaki szakember volt, de tíz évig zongorázni is tanult.

- A göcseji lakodalmas megrendezése örök élmény számomra, minden köszöntőt én kutattam fel, mondtam el ugyanúgy, mint ahogy az korábban, évszázadokon át történt Göcsejben a lakodalmakban – eleveníti fel az emlékezetes játékot Király Imre, aki 2012-ben megkapta a Csácsbozsokért Díjat, majd a Zalaegerszegért Díjat is. Nagy László a dalkör megalakulására emlékszik vissza büszkén:

- Élményem nagyon sok van, hiszen mindig közösségi ember voltam. Az egyik legkellemesebb percem a dalkör megalakulásakor volt, amikor Huber Klára a dalkör szakmai vezetője, új tagként engem kért fel, hogy a tagság részéről segítsem a munkáját, s a társaim egyhangúan támogattak ebben.

 

A klub nagyban segíti a városrészi önkormányzat munkáját, de ez fordítva is így van, amiben csak tudják, támogatják egymást. Elmondják, hogy a csácsi iskola tavalyi bővítésével a civil szerveztek állandó, úgynevezett multifunkcionális helyiséget kaptak, viszont nagyon hiányzik egy konyha, ami könnyebbé tehetné az életüket. Mint ahogy az is könnyítené az életüket, ha a csácsi hegyen, a közösségi épületnél lenne egy zárható raktáruk, hogy ne kelljen a kellékeiket mindig elszállítani. Miután elkészült a fedett közösségi helyiség, egyre jobban hiányzik a szabadtéri színpad is, ami szintén tervezett része a hegyi szabadidős komplexumnak. Mindezekről Herkliné Ebedli Gyöngyi városrészi önkormányzati képviselő, jó hírekkel szolgál:

- A konyha az idén elkészül, s ha sikerül kiszorítanunk a keretünkből, a raktár is megvalósítható lesz. Viszont a szabadtéri színpad megépítése jövőre csúszik át, mert a hegyen a kápolna körül előbb az utat kell megjavíttatnunk, ez is mindannyiunk érdeke. Ettől függetlenül remélem, az elmúlt tizenöt évhez méltóan folytatódhatnak az idén is a közösségi rendezvényeink a klub lelkes tagjaival – vélekedik, s ebben senki sem kételkedik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában