A telefonok fogságában

2020.02.01. 11:30

A PENdroid résztvevői elkötelezettek az informatika iránt

Egyedi számítógépes játék készítése is szerepelt a feladatok közt pénteken, a Pannon Egyetem helyi kampuszán hetedik alkalommal megrendezett PENdroid országos programozási versenyen.

Benedek Bálint

Többségük a szakmában marad

Fotó: P.U.

Országosan egyedülálló kezdeményezést indított el a kanizsai egyetem speciális tehetséggondozó programjával. Az informatikus hallgatók bevonásával olyan csoportot hoztak létre, melyben a normál oktatáson túlmutató feladatokon keresztül fejlesztik a középiskolás diákokat. Ehhez kapcsolódóan indult el az utóbbi korosztálynak szóló országos verseny, melyben a tanulók professzionális szinten találkozhatnak a Java/Android programozással. Az idén is megszervezett viadal újra rendkívül népszerű volt, hiszen 17 csapat nevezett, majd a két online elődöntő alapján tíz együttes került a kanizsai döntőbe.

A Cserháti-iskola csapata a robottechnikával ismerkedik: Birkás Zoltán, dr. Jaskó Szilárd, Kővári Kolos, Tánczos János
Fotó: Szakony

– A végső összecsapásra a gárdák egy előre elkészített, gondosan kifejlesztett játékprogrammal érkeztek, a helyszínen pedig nyolc óra leforgása alatt egy újabbat kellett kitalálniuk – árulta el dr. Jaskó Szilárd főszervező, egyetemi docens. – A versenyen szereplő diákok már az online fordulókban is kiléptek a komfortzónájukból, s bizonyították rátermettségüket, hiszen az itt kapott feladatok nem részei a középiskolás tananyagnak.

Többségük a szakmában marad
Fotó: P.U.

A főszervező szerint az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a PENdroid résztvevői nagyrészt ebben a szakmában maradnak. A versenynek fontos célja és feladata is, hogy motiválja a diákokat és népszerűsítse ezt a szép, de igen nehéz szakmát.

A kanizsai Cserháti Sándor Szakképző Iskola csapatának tagjait, Birkás Zoltánt, Tánczos Jánost és Kővári Kolost már „megfertőzte” a virtuális világ. Úgy érzik, az informatika már behálózta a szakmákat, de a kortársaik többsége szabadidejében is szinte az okostelefonja fogságában él. Remélték: ötleteik a zsűri tetszését is elnyerik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában