Kolbász, zene, vigasság

2020.02.17. 11:30

A hagyományápolás jegyében telt az idei murakeresztúri böllérfesztivál

Lepedő méretű rántott húsok, sercegő zsírszalonna, zeneszó és éjszakába nyúló vigadalom. Az idei, immár hetedik egyházközségi böllérfesztiválon volt minden, mi szemnek, szájnak ingere.

Szabó Zsófia

Munkában a zsűri. Az ítészek éppen a Keresztúri Szikracsapók főztjét kóstolják

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Rengeteg finom, ínycsiklandó étellel készültek szombaton a fesztivál résztvevői. Lesütött hús, kolbász, hurka, hájastészta – csak néhány tétel az ételkínálatból, amiket lemozogni sem volt egyszerű. Még úgy sem, hogy rengeteg előadó, országosan ismert sztár és kulturális csoport „húzta a talpalávalót” a vendégseregnek az idei böllérfesztiválon.

Polgár Róbert, Murakeresztúr polgármestere, főszervező elmondta: a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat társszervezésében, finanszírozásával szervezték meg a rendezvényt. Az esemény fővédnökeinek, Cseresnyés Péter államtitkárnak és dr. Pál Attilának, a megyei közgyűlés elnökének is köszönetet mondott.

Munkában a zsűri. Az ítészek éppen a Keresztúri Szikracsapók főztjét kóstolják
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Hét évvel ezelőtt kis családi rendezvény volt a böllérfesztivál, mára pedig a régió, azaz Murafölde egyik legnagyobb rendezvénye lett. A kultúra, a néphagyomány, a horvát–magyar kettős identitás ápolását szorgalmaztuk a fesztivál révén – fogalmazott Polgár Róbert.

Habár a tradíciók ápolása az esemény fő célja, újdonságokban is bővelkedett a fesztivál. Zavarkó József alpolgármester azt mondta: generációkat szólítanak meg a programokkal.

– Nagyon fontos az is, hogy a gyerekek megismerjék a hagyományokat, s velük együtt az egész család jól mulasson – jelezte Zavarkó József.

Az eseményen jeles vendégekből sem volt hiány. Professzor dr. Gadányi Károly, a falu díszpolgára ezer szállal kötődik Murakeresztúrhoz. Nosztalgikus történetekből sosem fogy ki a helyiek által is nagyon kedvelt professzor.

– Előtörtek belőlem az emlékek, amikor kisfiú voltam és disznóvágás volt, mindig a dunyha alá bújtunk, hogy ne halljuk a malac sírását, amikor levágták – mesélte a professzor.

– A fesztivál közel hozza egymáshoz a település közösségét – ezt Kaj István, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat megyei referense mondta a megnyitón, míg Bene Csaba, a megyegyűlés alelnöke a határon átnyúló összefogást és az esemény régióban betöltött szerepét méltatta. Cseresnyés Péter államtitkár pedig azt emelte ki, hogy olyan hagyományt tartanak életben a fesztivál révén Murakeresztúron, amely több száz éves.

A beszédek előtt és közben nyolc csapat versengett a legjobb böllér címért. Végül a zsűri különdíját és az „aranyérmes” főétel címét a Keresztúri Szikracsapók nyerték, a vándorkupát pedig a Semec Farm csapata, akik a fesztivál legjobb levesét is elkészítették. A legízesebb kolbászt és töpörtyűt a Südők, a legízletesebb hurkát a Dobravski mesari sütötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában