Ismerni kell a kutya természetét, reakcióit

2020.02.04. 11:30

Életveszélyben a kutyatámadás sérültje – Az állattartásról a kutyatámadás kapcsán

Hétfőn még mindig életveszélyes állapotban feküdt a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív osztályán az a férfi, akit múlt csütörtökön támadott meg két kutya. Az eset kapcsán a felelős állattartásról Skanecz Tamás, az állatmenhely telepvezetője beszélt lapunknak.

Benedek Bálint

Ha az ebnek volt már konfliktusa, érdemes távol tartani a közösségektől Illusztráció: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Mint arról beszámoltunk: a Péterfai utcában lévő kutyafuttatóból csütörtök délután kiszaladt két kutya, és egy arra sétáló 82 éves nagykanizsai férfira támadt. Az idős ember a földre esett, miközben az ebek folyamatosan marcangolták. Többen igyekeztek segíteni, de a kutyák gazdája sem tudta megfékezni az állatokat. A rendőrség közölte: a kutyák gazdája egy nő, aki ellen gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak.

Hétfőn délelőtt beszéltünk a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgató főorvosával, dr. Brünner Szilveszterrel, aki megerősítette: a kutyatámadás áldozatát jelenleg is az intenzív osztályon kezelik, többször megműtötték, az állapotát továbbra is súlyos életveszélyesnek minősítette.

Ha az ebnek volt már konfliktusa, érdemes távol tartani a közösségektől Illusztráció: Szakony Attila

Skanecz Tamás, az „Élettér” Állat- és Természetvédő Egyesület telephelyvezetője szerint az ügyben még sok a kérdőjel, ám annyi elmondható, hogy a jogi és az erkölcsi felelősség a kutya gazdáját terheli. Ha tisztában van azzal, hogy a kutyájának van valamilyen problémája, akkor azért, ha nem, akkor pedig nem vette észre korábban az intő jeleket. Olyan a tapasztalatok szerint nem fordult még elő, hogy valakit egy addig ártalmatlan kutya szétmarcangoljon.

– A kutyák akkor támadnak, ha zsákmányt látnak valakiben, de az is lehet, hogy zavarta az ebeket az adott ember viselkedése – fogalmazott. – Például lassan közlekedett, esetleg bottal hadonászott. A gazdának azonban pontosan ismernie kellene a saját kutyája természetét, reakcióit, sőt már az állat rezdüléseiből következtetni lehet, hogy miként viselkedik egy bizonyos szituációban.

A szakember hozzátette: az állattartók egy része nem méri fel, hogy milyen fajtájú, méretű és viselkedésű kutyát képes kontroll alatt tartani. Például a harci ebek kifejezetten sok törődést, mozgást igényelnek. Nyilvánvalóan sokak hétköznapjaiba nem fér bele, hogy kutyaiskolába vigyék a kedvencüket. Ha viszont az állatnak korábban volt valamiféle konfliktusa, akár egy másik kutyával, akkor érdemes távol tartani a közösségektől.

– Azonban nemcsak az eb gazdájának, hanem az idegen embereknek is jóval tudatosabban kellene viselkedniük a számukra ismeretlen állatok közelében – folytatta. – Elhagyott, agresszívan ugató négylábúakat nem szabad megközelíteni. Ha az mégis támadna, akkor érdemes a fejet és a lágy részeket védeni, esetleg összegömbölyödni és segítségért kiáltani, ami szintén elijesztheti a kutyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában