A beszéd az árnyoldalakat is érintette

2020.01.27. 12:00

Nehézségekkel küzd a közművelődés

A Göcseji Kézműves Egyesület tagjainak munkáiból összeállított tárlat megnyitójával, valamint verses-zenés ünnepi műsorral emlékeztek meg a magyar kultúra napjáról szombat este a zalalövői Salla Művelődési Központban.

Gyuricza Ferenc

A Takács Családi Zenekar fellépése az ünnepségen Fotó: Gyuricza

Köszöntőt Herczeg Imre, a város alpolgármestere mondott. Ebben nemcsak azt foglalta össze, hogy a művelődő közösségek tevékenységét miként kell és lehet segíteniük a különböző kormányzati vagy önkormányzati szerveknek, illetve kik, mely civil szervezetek, intézmények, művészeti vagy egyéb önszerveződő csoportok tekinthetők Zalalövőn a szellemi kultúra mint közös nemzeti kincsünk egy szelete őrzőinek, hanem őszintén beszélt arról az egyre inkább terjedő közönyről is, amely ma a kulturális tevékenységeket övezi.

A Takács Családi Zenekar fellépése az ünnepségen Fotó: Gyuricza

– A közművelődést szervező intézmények, szakemberek, egyesületek, magánszemélyek számos nehézséggel, leginkább az érdektelenséggel, a csökkenő aktivitással küzdenek. Ez nem helyi jelenség, máshol is így van. Megdöbbentő az a közöny, amit néha a rendezvényekkel kapcsolatban tapasztalunk – mondta Herczeg Imre, aki arról is beszélt, hogy a távolságtartás különösen a fiatalokra jellemző, de a szellem emberei, az értelmiségiek sem mutatnak minden esetben igazán jó példát. Emiatt pedig egyfajta szellemi igénytelenség, bezárkózás válik egyre inkább jellemzővé.

Ezt követően Nikitscher Bernadette, a Göcseji Kézműves Egyesület elnöke mutatta be a tagok munkáiból összeállított tárlatot. Mint mondta, egy éve 12 fővel indultak, jelenleg már 24-en tevékenykednek az egyesület égisze alatt. Ennek köszönhetően – mint a kiállításon is látható – a tevékenységi körük igen sokrétű, a képzőművészettől a kézművességen és a hagyományőrzésen át a tárgyalkotó munkáig terjed. A megnyitót zenés irodalmi műsor követte, melyben a Takács Családi Zenekar, valamint a Salla Művelődési Központ és Könyvtár Generációk színjátszó csoportjának tagjai működtek közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában