A vízügyhöz fordultunk

2020.01.27. 15:02

Mikroműanyag a vizeinkben: kell aggódnunk?

Megkérdeztük a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot.

zaol.hu

Képünkön Pezzetta Umberto drónfelvétele látható a Zala folyó balatoni torkolatáról

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Ebben a cikkben számoltunk be a kutatásról, mely a Balaton és Zala mikroműanyag-koncentrációjára irányult: kimutatták, hogy köbméretenként 5-10 részecske található bennük. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a következőképp tájékoztatta portálunkat:

A Wessling Hungary Kft-vel és a Szent István Egyetemmel közösen, Igazgatóságunk a Kis Balaton Vízvédelmi Rendszer (KBVR) területén, együttműködési megállapodás keretében vizsgálja a gyógyszermaradványok (kb. százféle), növényvédő szerek (kb. négyszázféle) és a mikroműanyagok (5 mm-nél kisebb részecskék) környezeti jelenlétét.

Maga a kutatás nem korlátozódik csupán a KBVR-re, hanem kiterjed a Zalára, a Balatonra és a tó befolyóira.

Napjainkban már evidenciaként kezelendő, hogy a mikroműanyagok belekerülnek vizeinkbe, de míg előfordulási gyakoriságuk a tengerek esetében széles körben és egyre alaposabban kutatott téma, addig az édesvizekben jelen lévő mennyiségükről alig találunk szakmailag megalapozott nemzetközi és hazai információkat.

Az Igazgatóság által is támogatott kutatások célja, hogy olyan validált, reprodukálható, széles körben használható mintavételi, ill. mikroműanyag azonosítási és számlálási módszeregyüttes kerüljön kifejlesztésre, amely a tudományos és a gyakorlati elvárásokat egyaránt kielégíti.

Eddig a különböző víztestekből más és más módszerekkel történtek mintavételek és a minták feldolgozásának módszerei is nagy változatosságot mutattak, ill. bizonyos mérettartomány alatt már nem sikerült detektálni a plasztik darabkákat.

A vizsgálati módszerek fejlesztésével máris megfeleződött a kimutatható részecskék mérettartományának alsó határa, így az eddigieknél sokkal kisebb műanyag szegmenseket is sikerült befogni, azonosítani, számolni. Ezáltal egyre pontosabb képet kaphatunk a vizeinkben található mikro műanyagok mennyiségéről, illetve egységesíteni lehet a vizsgálatokat, aminek köszönhetően az eredmények összehasonlíthatósága lényegesen könnyebbé válhat a jövőben.

Fontos megjegyezni, hogy nem a mikro műanyagok mennyisége nő rohamosan a vizeinkben, hanem a kimutathatóság, a vizsgálatok pontossága lett lényegesen jobb az újonnan kifejlesztett módszereknek köszönhetően. Ezeknek a módszereknek a gyakorlati alkalmazása lehet a kémiai analitika és a vízügyi monitoring oldaláról az egyik záloga annak, hogy a jelenleg mérhető igen alacsony 5-10 mikro műanyag részecske/1000 L felszíni víz koncentráció sohase jusson el pl. egy, a Balatonnál háromszor nagyobb távol-keleti tó 3.000-25.000 részecske/1000 L szintjére.

A szerzők: Dr. Szoboszlay Sándor (Szt. István Egyetem PhD. egyetemi docens) és Lovász Zsófia (Nyuduvizig, Kis-Balaton Üzemmérnökség, területi műszaki referens)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában