3D-ben gondolkodni

2020.01.17. 14:00

Mechatronika: univerzális képzés, piacképes diploma

Mintegy száz érdeklődőt vonzott csütörtökön a Pannon Egyetem Mérnöki Kara zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézete nyílt napja.

Magyar Hajnalka

Móricz László tanársegéd mutatta be a korábbi hallgatók által fejlesztett nyomtatót Fotó: Pezzetta

A nagy előadóban zajló programon dr. Szalai István intézetigazgató a képzés előnyeit ismertette az érdeklődőkkel, dr. Vadvári Tibor alpolgármester a mérnökképzés helyben hasznosuló lehetőségeit taglalta, Horváth Krisztina rendezvényszervező pedig az intézmény emberi léptékét, s a hallgatói élet színeit emelte ki. A nyílt nap kitekintést kínált a Pannon Egyetem más városokban elérhető képzéseire is, továbbá felvonult a honvédség pápai bázisa, ugyanis mechatronikai mérnököket keresnek a repülőtérre. Standokkal jelentkeztek a mechatronikai mérnökképzésben részt vevő duális partnercégek.

A mechatronikai képzés nyílt napja keretében bemutatkozó cégek között ott volt a legtöbb hallgatót foglalkoztató Autóipari Próbapálya Zala Kft. és a Flex is.

Móricz László tanársegéd mutatta be a korábbi hallgatók által fejlesztett nyomtatót Fotó: Pezzetta

Dr. Szalai István intézet­igazgató elmondta, hogy a mechatronikai mérnök alapszak hét féléves univerzális képzést nyújt, melynek során a hallgatók a villamosmérnöki, a gépész­mérnöki és az informatikai szakág alapjaiban is megmerítkeznek. A képzés egyre keresettebb, már 35-40 fős évfolyamokon zajlik az oktatás, a végzősökkel együtt összesen 132 hallgatójuk van. Érdeklődés esetén még több növendéket is tudnának fogadni. Az itt diplomát szerzők kivétel nélkül el tudnak helyezkedni, mégpedig jó fizetéssel. Sőt, a duális képzésnek és a sokszínű ösztöndíjrendszernek köszönhetően jó esetben már hallgatóként is szert tehetnek egy pályakezdő mérnök jövedelmére.

Elhangzott, hogy a hallgatók az intézet kutatásfejlesztési projektjeibe is bekapcsolódhatnak.

A standok közt egy zümmögve működő 3D-s nyomtató hívta fel magára a figyelmet. Mint Móricz László tanársegédtől megtudtuk, a készülék az utolsó csavarig a korábban végzett mérnökhallgatókból létrejött Cncteamzeg formáció saját terve és koncepciója alapján született meg. A nyomtatón túl drónt, 3D-s marógépet is említett saját fejlesztésként, melyekkel persze mind az érdeklődő középiskolások figyelmét igyekeztek felkelteni a nyílt napon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában