A hatásokhoz való alkalmazkodást vizsgálták

2020.01.31. 07:00

Klímastratégiát készítenek Nagykanizsán

Az éghajlatváltozással kapcsolatos stratégiaalkotás és szemléletformálás Nagykanizsán című projekt keretében már készül a város átfogó klímastratégiája. Ezzel kapcsolatban csütörtökön a Vasemberházban tartottak workshopot.

Benedek Bálint

Musits Róbert előadásában a városi klímastratégia fontos elemeit emelte ki az egyeztetésen

Fotó: Szakony Attila

A készülő dokumentum igazodni fog a nemzeti és nemzetközi, az éghajlatváltozás megfékezését, illetve a hatásaira való felkészülést célzó törekvésekhez. A tervezés jelenlegi szakaszában a várost érintő jelentős éghajlatváltozási problémakörök meghatározását és az azokból fakadó hatások áttekintését célozta az egyeztetés.

Musits Róbert előadásában a városi klímastratégia fontos elemeit emelte ki az egyeztetésen
Fotó: Szakony Attila

A létrehozásban közreműködő egyik szakmai partner, az IMRO-DDKK Környezetvédelmi Nonprofit Kft., melynek ügyvezetője, Mustis Róbert elárulta: a klímastratégia készítése három pilléren nyugszik. Az egyik a szén-dioxid-kibocsátást vizsgálja, a másik az alkalmazkodással foglalkozik, az utolsó elem pedig a szemléletformálásra törekszik.

– A mostani egyeztetésen az alkalmazkodás van terítéken, ami annyit jelent, hogy a klímaváltozásnak most vannak olyan hatásai, amelyeket megelőzni nem lehet, ezekhez alkalmazkodni kell – magyarázta. – Ezúttal az egészségügy, vízellátás, mezőgazdaság illetve épített infrastruktúra területéről hívtunk szakembereket, akik tisztában vannak az ágazatuk klímára gyakorolt hatásaival. A másik két részt sem hanyagoljuk el, dolgozunk azon, hogy a város miként tudja az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkenteni, ezenkívül sokat teszünk gyermekeink szemléletformálásáért is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában