Szép jubileumot ünnepeltek a Mindenki Házában

2020.01.20. 11:30

Két évtizedes a miklósfai répafőző fesztivál

Kerek évfordulót ünnepelt a miklósfai répafőző fesztivál, melyet szombaton rendeztek meg 20. alkalommal a Mindenki Házában.

Horváth-Balogh Attila

Képünkön munkában a házigazda miklósfai csapat tagjai (balról jobbra): Déri Istvánné, Vigh Istvánné, Krasznai Lászlóné, Kucsebár Lászlóné és Gáspár Jánosné

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gergely Szilárd

20 évvel ezelőtt kezdődött

Húsz évvel ezelőtt elindult valami Nagykanizsa miklósfai városrészében, a Mindenki Házában. A szervezők akkor még talán maguk sem gondolták volna, hogy a helyi hagyományos növényfaj, a tarló-, vagy más néven kerekrépa, illetve a belőle készült ételek népszerűsítését célul kitűző fesztivál ekkora sikert arat, s így kinövi magát. Ugyanis a szombaton megrendezett jubileumi eseményen a Mindenki Háza nagytermébe már be se fért mindenki, akkora volt az érdeklődés – ami igaz a főzőversenyre is, hiszen minden eddiginél több, egészen pontosan 41-féle, kerekrépából készült étket neveztek a megmérettetésre. Ezért tényleg nem volt könnyű dolga a zsűri tagjainak, Rákhely Árpád elnöknek, Pálfi Zsuzsanna és Varga Tünde szakoktatóknak, Melegh Lászlónak, valamint Dancsó Károlynénak.

A nevezők számára tekintettel 3 kategóriát hirdettek a szervezők, így a versenyzők a hagyományos répa egytálétel savanyított répából, a répából készült ételkülönlegességek és a répás rétes, édességek kategóriákban indulhattak.

Képünkön munkában a házigazda miklósfai csapat tagjai (balról jobbra): Déri Istvánné, Vigh Istvánné, Krasznai Lászlóné, Kucsebár Lászlóné és Gáspár Jánosné Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

– Nagyon örülök annak, hogy sok fiatal miklósfai anyuka nevezett a versenyre, amit azt jelzi, hogy az elmúlt 20 év nem volt hiába és sikerült átörökítenünk a kerekrépa hagyományát az utánunk jövőkre – jelentette ki Köteles Józsefné, a szervező Miklósfai Közművelődési és Városszépítő Egyesület elnöke. – A kezdetek kezdetén csak a hagyományos egytálételt főzték az asszonyok a sajátosan miklósfai, kovászos eljárással savanyított gyalult répából füstölt disznóhússal, bőrkével. Azóta igencsak meglódult a versenyzők fantáziája…

Az összetartozás, az anya- és szülőföld szeretetének jelképe

Köszöntőjében Köteles Józsefné felidézte: 2011 január 13-án került sor az első répafőző versenyre, melynek ötletét az egyesület tagja, Karácsony József vetette fel, amit teljes egyetértéssel fogadott a szervezet akkori vezetősége, köztük néhai dr. Kotnyek Istvánné elnökségi tag, Czupi Gyula egyesületi elnök és Helyes Zsuzsanna, a Mindenki Háza vezetője. Utóbbiakat Köteles Józsefné külön is köszöntötte. Czupi Gyula rövid beszédében megemlítette Dömötörffy Sándort, az egyesület örökös tiszteletbeli elnökét, a Mindenki Háza „atyját” és Imrei Ferencet, aki könyvet írt a répáról, s a kezdetek óta fényképekkel dokumentálja a fesztivál történéseit Balogh László polgármester beszédében kiemelte: a miklósfai kerekrépa és a répafőző fesztivál is része különleges kultúránknak.

– Korábban nem hittük volna, hogy e növény is az összetartozás, az anya- és szülőföld szeretetének jelképe lehet – szögezte le Nagykanizsa első embere. – Nekünk, kanizsaiaknak és miklósfaiaknak ma már így, répával kerek a világ.

Radics Bálint, a településrész önkormányzati képviselője arra emlékeztetett: sajnos a nagykanizsai gasztronómiai értékek megmentéséért, népszerűsítésért sokat tevők közül számosan már nem lehetnek köztünk. Ezért azt kérte a jelenlévőktől: ez alkalommal emlékezzenek meg róluk, köztük a napokban elhunyt Pölcz Lászlóné, Irma néniről, a dödölle zalai nagykövetéről is.

A fesztiválon a Kanizsa Big Band adott műsort, majd a közönségkóstoltatásra, a répavacsorára került sor. Ehhez a házigazda egyesület asszonyaiból álló 7 tagú csapat főzte az 500 adag ételt, amihez 60 kilogrammnyi savanyított répát, 30 kilogramm sertéshúst és 15 kiló babot használtak fel.

A répafőző versenyt Horváth Imréné és Pál Dorka disznótoros, paradicsomos répája, Imrei György répás krémese, valamint Panka és nagyi miklósfai útravalója nyerte. Jubileumi különdíjat érdemelt ki a Mindenki Háza csapata paradicsomos, babos, húsos répája, a zsűri különdíját Imrei Zsuzsanna tejfölös, tárkonyos répalevese, a közönségdíjat pedig a Batthyány Lajos Gimnázium csapatának csülkös, paradicsomos, babos répalevese kapta. Kilencen elismerő oklevelet vehettek át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában