A város napján

2024.05.21. 15:30

Tódor Tamás idegenforgalmi szakértő az Apáczai Könyvbarát Kör vendége volt

Helytörténeti témájú találkozót szervezett a kertvárosi városrészben működő könyvtár, amelynek apropóját a városnapi rendezvények adták. A DFMVK Apáczai Csere János Tagkönyvtárban ez alkalommal a több, mint tíz éve működő Apáczai Könyvbarát Kör meghívott vendége Tódor Tamás, a zalaegerszegi Tourinform Iroda munkatársa volt.

Zaol.hu

A könyvbarát klub tagjai képeken keresztül is megismerhették szűkebb lakókörnyezetüket

Forrás: Apáczai Tagkönyvtár

A programot május 13-ra időzítették, tájékoztatta lapunkat Jasztrab Istvánné, az Apáczai Tagkönyvtár főkönyvtárosa.  Ez az időpont azért is érdekes, mert ekkor van a város napja, amely az 1885-ös rendezett tanácsú várossá válás akkori napjára emlékeztet. Az előadás során a város történetének fontosabb dátumait is felelevenítették, jelezte Jasztrab Istvánné. Ilyen volt 1887, amikor Ola – a külső peremrészek közül elsőként – csatlakozott a városhoz, vagy 1929, amikor megyei jogú város lett Zalaegerszeg. Kiderült, a Kertváros nevével először 1959-ben találkozhattak a zalaegerszegiek a Zalai Hírlap hasábjain. A mostani Általszegett és az Olajmunkás utca népesült be először. A jelenlévők Tódor Tamástól megtudhatták azt is, hogy kezdetben kukoricatábla volt ezen a részen, amelyre folyamatosan épültek a lakások, intézmények, házak. Ezt a fejlődést láthatjuk, ha végigsétálunk a mai Köztársaság úton (a régi nevén Népköztársaság út). A kertvárosi intézményeket, műalkotásokat is sorra vették; mikor épültek, milyen funkciókat láttak el, mi az érdekességük. Az ÁMK épületének története is szóba került, ami az évek során főleg oktatási, majd kulturális intézményként működött a Kertvárosban, s ezt a feladatot napjainkban is ellátja. Érdekességként néhány meghökkentő történet is felidéződött a városban élő lakosok mindennapjairól.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában