Jelentős bővülés várható a szolgáltatásban

2020.01.30. 14:00

Hungarikum a falu- és tanyagondnoki hálózat

Néhány éven belül országszerte, így Zala megyében is ugrásszerű növekedés várható a falugondnoki szolgálatok számában, egy jogszabályi változás miatt ugyanis 2020-tól az eddigi 600 lelkes korlát helyett a 800 fő alatti településeken indítható a szociális szolgáltatás e formája, 2022-től pedig 1000 főre emelkedik a létszámhatár.

Gyuricza Ferenc

Matolcsi-Papp Zoltán szerint minden településnek, régiónak sajátos „szociális ujjlenyomata” van

Fotó: Gyuricza Ferenc

Mindez azon a tegnap délutáni szakmai programon hangzott el, amelyet a megyénkben működő falu- és tanyagondnoki szolgálatoknak szervezett a Zalai Falvakért Egyesület.

Matolcsi-Papp Zoltán szerint minden településnek, régiónak sajátos „szociális ujjlenyomata” van
Fotó: Gyuricza Ferenc

A nagy érdeklődés mellett megtartott fórum előadója Matolcsi-Papp Zoltán, a Szociális és Gyermekjóléti Főigazgatóság szakértője és módszertani referense volt, aki úgy fogalmazott: a falu- és tanyagondnoki szolgálatok ugyanolyan hungarikumnak tekinthetők, mint a védőnői hálózat. Tavaly decemberi adat szerint 1450 szolgáltató működött az országban, ez a szám januárban már 1500 fölé nőtt, s napokon belül további bővülés várható.

– Minden szolgáltatásnak, szolgáltatónak, településnek, régiónak vannak sajátos jellemzői, melyek – mint egy szociális ujjlenyomat – az ott jelentkező igényeket egyedivé teszik – fogalmazott Matolcsi-Papp Zoltán, miközben a falugondnokok feladatait ismertette. – Ezek lehetnek földrajzi, demográfiai, etnikai, egzisztenciális különbségek, de még számos sajátságos körülmény is szóba jöhet, melyek a szolgáltatást mindenképpen befolyásolni fogják.

A zalai helyzetet a szervező egyesület elnöke, Guitprechtné Molnár Erzsébet és ügyvezető titkára, Szeder-Kummer Mária ismertette. Mint mondották: a 2019. december 31-i állapot szerint megyénkben 151 falu- és tíz tanyagondnoki szolgálat működik, amelyek 177 települést látnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában