gyász

2020.01.14. 07:00

Elhunyt a zalai dödölle királynője

Szomorúan kezdődött a hét, a nagyrécsei Pölcz Lászlóné Irma néni 77 éves korában elhunyt. A nagykanizsai dödöllefesztivál arca, a „dödölle királynője” és mestere kivételes személyiségével örökre beírta magát a gasztronómiai történelemkönyvekbe.

Benedek Bálint

Irma néni a 2018-as kanizsai fesztiválon Fotó: Szakony

Fotó: Szakony Attila

Főztje lenyűgözte a legendás fővárosi étterem-tulajdonos Rosenstein családot, és országszerte rajongtak az ételei ízeiért. A zalai dödölle elkészítése is egyszerűnek tűnhet, Irma néni viszont a klasszikus receptet mindig nagy adag szeretettel is megfűszerezte. A végtelenül szerény, mindig mosolygós és közvetlen nyugdíjas aktív éveiben a nagyrécsei iskola konyhalányaként segített az ételek elkészítésében. Soha nem tanult szakácsmesterséget, azonban olyan szeretettel és odaadással készítette a finom ételeket, de különösen a dödöllét, hogy annak hamar híre ment.

Irma néni a 2018-as kanizsai
fesztiválon Fotó: Szakony

Legutóbb akkor szerepelt a Zalai Hírlapban, amikor a dödöllefesztivál szervezői és Ferenczi István, Venesz-díjas mesterszakács jelképesen a dödölle királynőjévé koronázta. Az egyfajta életműdíj a dödölle­recept őrzéséért járt. Irma néni több szempontól is kivételes asszony volt: a falu közösségi motorjaként lelkesen vezette a helyi nyugdíjasklubot, vidám műsoraikkal a környék dalos találkozóin rendre kiváló hangulatot teremtettek. Hatalmas energiája, pozitív kisugárzása és rendíthetetlen munkabírása a közösség példaképévé emelte, mellyel örök nyomot hagyott a szívekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában